Bijelo Polje: Gradski budžet 15,6 miliona eura

Za uređenje prostora, prema odluci odbornika, u narednoj godini će biti izdvojeno oko 62 miliona eura, za šta će navjećim dijelom izdvojiti iz kapitalnog budžeta 3.672.000, a iz operativnog 965 hiljada eura
837 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Sa jučerašnje sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Odbornici Skupštine opštine Bijelo Polje usvojili su juče predlog budžeta za 2020. godinu, koji će iznositi 15.650.000 eura, što je u visini procjene ostvarenja prihoda u 2019. godini, koji je i osnovica za plan.

“Planirani prihodi budžeta Opštine Bijelo Polje raspoređuju se na tekuću budžetsku potrošnju 8.060.700 eura, otplatu duga 3.315.000 eura i kapitalnog budžeta 4.273.700 eura”, kazala je sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodzić.

Za uređenje prostora, prema odluci odbornika, u narednoj godini će biti izdvojeno oko 62 miliona eura, za šta će navjećim dijelom izdvojiti iz kapitalnog budžeta 3.672.000, a iz operativnog 965 hiljada eura.

Odbornici su izglasali predloge odluka o administrativnim taksama, o izmjenama i dopunama Odluke o naknadama za rad odbornika i drugih lica koja bira ili imenuje Skupština opštine. Usvojena je i odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju dodataka na zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima u Opštini, a usvojene su i odluke kojima je predviđeno da za opremu novorođenog djeteta u 2020. godini bude obezbijeđena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 150 eura, kao i da besplatne udžebnike, osim prvaka, naredne godine dobiju i učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole.

Usvojen je i izvještaj o realizaciji Strateškog plana Opštine Bijelo Polje za 2018. godinu, a predočene su i informacije o osposobljenosti DOO Komunalno Lim za zimsku sezonu i o stanju energetskih objekata i kvalitetu snabdjevanja električnom energijom na području opštine.

Jučerešnje zasijedanje održano je bez odbornika opozicije Jelene Kljajević iz Kluba Ujedinjene Crne Gore, Vasa Obradovića iz DF-a i Miomira Mija Vojinovića (SNP), čiji je mandat juče verifikovan umjesto dr Radoslava Raša Nišavića, koji je podnio ostavku na tu funkciju. Oni su zasjedanje napustili u znak protesta zbog insistiranja vlasti na usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Današnje prisustvo naših odbornika je bespredmetno zbog onog što se dešava u Podgorici, gdje se jednoj od tri vjerske zajednice, bez njene volje žele oteti svetinje” kazao je odbornik Demokratske Crne Gore Marko Ljujić, koji je takođe napustio zasijedanje.

U radu lokalnog parlamenta učestvovali su i predstavnici kluba mladih NVO “Euromost”. Koordinatorka tog kluba Hana Zoronjić kazala je da mladi hoće da znaju i zato pitaju odbornike zašto mladi po završetku srednje škole razmišljaju da napuste grad,

“Hoćemo da znamo zašto nema nekakvih dešavanja u gradu, gdje se mladi mogu okupljati, pomagati i usavršavati”, kazala je Zoronjić.

Bonus video: