Izvještaj o radu policije i tužilaštva u oblasti LGBTIQ prava: Nastaviti dobru saradnju

Autori izvještaja sugerišu i da su stalne obuke u oblasti LGBTIQ prava među policijskim službenicima i tužiocima od posebnog značaja na lokalnom nivou i da dobra saradnja ohrabruje i podstiče povjerenje između dvije strane
563 pregleda 0 komentar(a)
Direktor UP Veselin Veljović na šestom Prajdu u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Direktor UP Veselin Veljović na šestom Prajdu u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Službenici Uprave policije i crnogorski tužioci trebalo bi da i dalje prolaze obuke i treninge, čime će dodatno biti unaprijeđen kako njihov rad, tako i kvalitet života LGBTIQ osoba. To je jedna od preporuka civilnog sektora u izvještaju o radu policije i tužilaštva u prošloj godini.

Izvještaj su realizovale nevladine organizacije LGBTIQ socijalni centar i Građanska alijansa. U cilju unapređenja postojeće prakse, u izvještaju su predstavljeni podaci o postupanju i aktivnostima Uprave policije i crnogorskih tužilaštava. Godinu 2019, kako navode autori, karakteriše nastavak aktivnosti saradnje i izgradnje partnerskog odnosa između policije i tužilaštva, odnosno LGBTIQ zajednice.

“U 2019. godini, u kontekstu slučajeva LGBTIQ osoba, nije identifikovano neprofesionalno ponašanje policijskih službenika, što je indikator uspjeha implementiranih obuka i treninga namijenjenih profesionalizaciji UP i podizanju kapaciteta samih službenika/ca za rad sa LGBTIQ osobama”, navode autori, te dodaju i da je, u konkretnim slučajevima tužilaštva, u toku prošle godine samo je jedan slučaj krivično okarakterisan. U konkretnom slučaju, navodi se u izvještaju, nisu identifikovane negativne ili neprofesionalne radnje tužilaca.

Autori izvještaja sugerišu i da su stalne obuke u oblasti LGBTIQ prava među policijskim službenicima i tužiocima od posebnog značaja na lokalnom nivou i da dobra saradnja ohrabruje i podstiče povjerenje između dvije strane.

“Što će u perspektivi ohrabriti LGBTIQ osobe, žrtve nasilja i diskriminacije, da samostalno prijavljuju incidente, bez neophodnosti podrške organizacija civilnog društva”, poručili su autori.

Organizacije su, kroz svoje individualne programe pravne pomoći, u prošloj godini registrovale i prijavile preko stotinu slučajeva. “Slično prethodnim godinama, bilježi se određen broj, iako manji, registrovanih slučajeva koji iz razloga straha od institucionalnog autovanja i nepovjerenja nisu prijavljeni”, navodi se u izvještaju. Ta činjenica, kako dodaju autori, pokazuje da i dalje postoji potreba za kontinuiranim naporima i aktivnostima u cilju povećanja stepena povjerenja, razumijevanja policijskih dužnosti, obaveza i prakse.

Bonus video: