Ombudsman: Pozdravljamo glas razuma crkvenih velikodostojnika, scene u parlamentu poraz demokratskih napora

"Obavještavamo javnost da u okviru svojih nadležnost pokrećemo ispitni postupak po službenoj dužnosti u vezi sa primjenom policijskih ovlašćenja zbog događaja u Skupštini ali i van nje", navodi se u saopštenju
3095 pregleda 0 komentar(a)
Bjeković, Foto: Savo Prelević
Bjeković, Foto: Savo Prelević

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman) Siniša Bjeković u kontekstu aktuelnih dešavanja još jednom poziva na mir, toleranciju i institucionalno rješavanje otvorenih pitanja, saopšteno je danas iz institucije Ombudsmana.

U Skupštini Crne Gore sinoć je došlo do velikog incidenta, nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koje je u skupštinsku proceduru stavio Demokratski front.

"Pozdravljamo poziv crkvenih velikodostojnika i njihov glas razuma da se djeluje na bazi pravnih argumenata u vezi sa obavezama koje se odnose na izvršavanje zakona, očekujući da će sve zainteresovane strane koristiti primjerene metode i sredstva u zastupanju svojih stavova i interesa. Sa druge strane, scene koje su viđene u crnogorskom parlamentu predstavljaju poraz demokratskih napora i kapaciteta za prevazilaženje aktuelne situacije, a sada je na svim akterim društvene i političke scene da odgovornim ponašanjem daju doprinos da se što prije uspostavi narušeni parlamentarizam i smire podignute tenzije. To nikako ne znači da se time umanjuje značaj i potreba raspravljanja svih otvorenih političkih pitanja na dostojanstven način i uz uvažavanje svih u političkom i javnom diskursu Crne Gore", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

U saopštenju se dodaje da kao i u ranijim sličnim situacijama, institucija Ombudsmana ima istu poruku i apel relevantnim akterima, ali i institucijama sistema kao i građanima – a to je očuvanje i jačanje demokratskih kapaciteta da se u duhu razumijevanja, tolerancije, koncepta vladavine prava, ljudskih prava i sloboda odgovori na aktuelne, ali prolazne izazove i odlučno odbace sve nasilne metode komunikacije i djelovanja.

"Obavještavamo javnost da u okviru svojih nadležnost pokrećemo ispitni postupak po službenoj dužnosti u vezi sa primjenom policijskih ovlašćenja zbog događaja u Skupštini ali i van nje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: