U Podgorici tokom januara vazduh bio zagađen 12 dana

Januarski izvještaj pokazuje da se tokom šest dana u ovom mjesecu nije mjerila koncentracija PM10 čestica
2 komentar(a)
Podgorica snijeg, Foto: Čitalac reporter
Podgorica snijeg, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 01.03.2018. 16:54h

Prekomjerne koncentracije PM10 čestica u vazduhu su tokom januara zabilježene tokom 12 dana, pokazao je izvještaj Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

„Dvanaest dana (dvadeset pet dana validnih mjerenja) srednje dnevne vrijednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom mjeseca januara su bile iznad propisane granične vrijednosti“, navodi se u izvještaju za prethodni mjesec.

Srednje dnevne vrijednosti suspendovanih čestica PM10 su upoređene sa propisanom graničnom vrijednošću za srednju dnevnu vrijednost, koja iznosi 50 mikrograma po metru kubnom, a koja se ne smije prekoračiti više od 35 puta u toku godine.

Najveća koncentracija štetnih PM10 čestica u vazduhu u Podgorici je zabilježena tokom 8. januara, kada je iznosila 144,63 mikrograma po metru kubnom, što je skoro tri puta više od propisane vrijednosti.

Januarski izvještaj pokazuje da se tokom šest dana u ovom mjesecu nije mjerila koncentracija PM10 čestica.

Prema mjerenjima koncentracije ostalih štetnih materija u vazduhu nisu bile povećane iznad propisanih vrijednosti tokom prvog mjeseca ove godine.

Koncentracija PM10 čestica u vazduhu u Podgorici prekoračena je tokom 68 dana u 2017. godini, pokazali su mjesečni izvještaji o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Najveći broj prekoračenja je zabilježen tokom februara prošle godine, kada je vazduh bio zagađen 19 dana, dok prekoračenja nisu zabilježena tokom aprila, juna, jula i oktobra 2017. godine.

Bonus video: