Pod lupu Agencije će i glavne gradske arhitekte

Još nisu poznati rezultati prethodne detaljne provjere imovine javnih funkcionera za prošlu i ovu godinu
7535 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za sprečavanje korupcije u drugoj polovini sljedeće godine namjerava detaljno da ispita imovinu više ministara i predsjednika opština, ali je u svoj plan prvi put uvrstila i direktora jedne agencije i dvoje glavnih gradskih arhitekata.

To se, između ostalog, navodi u Godišnjem planu provjere javnih funkcionera i državnih službenika za 2020. godinu.

Međutim, rezultati dvije posljednje detaljne provjere za prošlu i za ovu godinu još nisu poznati.

Iz institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić više od 10 dana ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” koji su rezultati provjere javnih funkcionera iz 2018. godine, koja je pokrenuta na osnovu Revidiranog godišnjeg plana koja je sačinjena u skladu sa preporukama eksperata Savjeta Evrope.

Planom za sljedeću godinu, u dijelu koji se tiče detaljne provjere, među 20 javih funkcionera koji će biti pod lupom su dva ministra iz ministarstava koja upravljaju najvećim dijelom sredstava koja se dodjeljuju kroz javne nabavke i pet predsjednika opština. U toj grupi će se naći i direktori jednog javnog preduzeća, jedne Agencije, dvije veće javne kompanije, jedne veće zdravstvene i jedne obrazovne institucije. Planom je uključeno pet članova Odbora direktora privrednog društva i dva glavna arhitekta u većim opštinama.

Dodatna, detaljna provjera je treća vrsta provjere. Preporuka eskperata Savjeta Evrope je da se za ovu vrstu provjere odabere 20 funkcionera polazeći od vulnerabilnosti oblasti ili subjekta na korupciju.

Pomoćnik direktora Savo Milašinović je na posljednjoj sjednici Savjeta Agencije pojasnio da, dok se redovna kontrola odnosi samo na prethodnu godinu, detaljna se odnosi na period od početka rada Agencije 2016. godine.

“A oni koji su dali saglasnost za pristup računima.. tražimo od banaka da nam dostave izvode bankarskih računa s tim što tražimo sve prihode i rashode preko 5.000, jer preko 5.000 eura podliježe obavezi prijavljivanja”, kazao je on.

Bonus video: