Novogodišnje čarolije Kulturnog centra oduševile Barane

"Prvi korak u ostvarivanju jednog od programskih ciljeva novog menadžmenta JP Kulturni centar Bar-omasovljenja i podmlađivanja publike"
1070 pregleda 0 komentar(a)
JP Kulturni centar Bar, Foto: JP Kulturni centar Bar
JP Kulturni centar Bar, Foto: JP Kulturni centar Bar

Hol barskog Doma kulture odliježe posljednjih decembarskih dana veselim dječijim žamorom kao nikada prije u istom periodu.

Festival „Novogodišnje čarolije “ koji je JP Kulturni centar Bar organizovao u saradnji sa Turističkom organizacijom Bar, NVO sektorom i barskim obrazovno- vaspitnim ustanovama, pokazao se kao pun pogodak već u svom premijernom izdanju.

Sve programe u Domu kulture karakterišu izuzetna posjećenost i prava novogodišnja atmosfera u kojoj podjednako uživaju i djeca i roditelji.

Direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović nije krio zadovoljstvo zbog pohvala koje festivalu stižu sa svih strana, ali i zbog toga što je krovna barska institucija kulture za kratko vrijeme uspjela da “regrutuje” novu, mladu publiku.

"Željeli smo da spojimo energiju, kreativnost i resurse više institucija, ustanova, organizacija i udruženja kako bismo najmlađim Baranima učinili što ljepšim ove predpraznične dane od 19-29. decembra, i na osnovu posjećenosti programa i reakcija šire javnosti mislim da smo u tome, na opšte zadovoljstvo, u potpunosti uspjeli. Barski mališani uživaju u programima koji su po kvalitetu u najmanju ruku ravnopravni onima kakve njihovi vršnjaci prate u ovo vrijeme ui mnogo većim sredinama. Kreativno-edukativne aktivnosti i novogodišnji program imali su pet segmenata-likovni , pozorišni, muzički , filmski i sajamski, koji su uključili lutkarske i pozorišne predstave i edukativne radionice, čitanje narodnih bajki, koncerte… Prazničnu atmosferu u našem Domu kulture, čiji je hol nakon nedavnog renoviranja postao nova i čini se, već sada prestižna pozornica za ovakve programe, dopunili su i dječiji animatori i žongleri", rekao je Marunović.

Nisku novogodišnjih manifestacija otvorila je zajednička izložba novogodišnjih jelki izrađenih od recikliranog materijala organizovana u saradnji sa barskim osnovnim školama. Nastupio je Folklorni ansambl „Rumija“ , Nikšićko pozorište je odigralo predstavu za djecu i mlade „Kraljević i prosjak“ koju je po istoimenom romanu Marka Tvena režirao Zoran Rakočević, a glumica i pedagoškinja Vesna Vujošević Labović je sa malim glumcima DES Scene predstavila bajke i basne našeg djetinjstva. Poseban doživljaj bilo je novo druženje glumca i poete Dejana Đonovića, ovogodišnjeg laureata festivala “Susreti pod Starom maslinom”, sa barskim mališanima.

"Pred prepunim gledalištem Plesni klub “Habanera” je izveo tradicionalni koncert za djecu i roditelje „Novogodišnja plesna čarolija“, a Koncer u podne su izveli pedagozi mr Aleksandra Vojvodić Jovović i mr.Miro Kruščić sa đacima Muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš”. U režiji Branke Femić Šćekić i Vesne Vujošević Labović , glumci DES Scene izveli su kultnu barsku predstavu za djecu “Kapetan Džon Piplfoks” po tekstu legendarnog Duška Radovića, a hor “Zima” pod vođstvom dirigenta Varvare Bojkove održao je solistički koncert sa novogodišnjim pjesmama. U holu Doma kulture ugostili smo i besplatne kreativne radionice i sajam barskih kreativaca, a naš čuveni barski Djeda Mraz Rajko Joličić je mališanima po običaju bio najomiljeniji gost", dodao je Marunović. Podmlađivanje i omasovljenje publike programski cilj Kulturnog centra

Marunović, koji je od ovog ljeta direktor JP Kultuni centar Bar kao predstavnik “Biram Crnu Goru”, istakao je da su “Novogodišnje čarolije” bile i prvi korak u ostvarivanju jednog od programskih ciljeva novog menadžmenta JP Kulturni centar Bar-omasovljenja i podmlađivanja publike.

"U pripremi i realizaciji festivala ostvarili smo odlične kontakte sa barskim osnovnim školama, a na istom fonu, kontaktiraćemo i barske srednje škole i fakultete kako bi njihovi poetski , likovni i dramski studiji i debatni klubovi nastupali na scenama JP Kulturni centar Bar. Istovjetan model saradnje ponudićemo i barskim nevladinim udruženjima, pored onih sa kojima je već uspostavljen dobar kontakt", zaključio je Marunović.

Bonus video: