Savjet: Prešla se granica normalnog izražavanja protesta. Policija imala obavezu da uspostavi javni red i mir

Savjet za građanski kontrolu rada policije osudio napade na službena lica
28073 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2019. 02:11h

Savjet za građansku kontrolu rada policije povodom dešavanja u Podgorici održao je hitnu telefonsku sjednicu.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije smatra da građani ne treba da su suočavaju sa bilo kakvim ograničenjima svog prava na slobodu mirnog okupljanja, uključujući i kritički sadržaj i poruke prema vlastima. Savjet podsjeća da je shodno međunarodnim i domaćim standardima pravo na mirno okupljanje garantovano samo dok je okupljanje mirno. Nasilničke namjere se ne mogu podvesti pod garantovanim standradima ljudskih prava i pravom na mirno okupljanje. Kada skupovi postanu nasilni i kada to postane neophodno policija ima obavezu da upotrijebi i primijeni silu kako bi se osigurao javni red i mir i vladavina prava", navodi se u saopštenju Savjeta.

Dodaje se da je poštujući međunarodne standarde Uprava policije omogućila i neprijavljene mirne skupove prihvatajući da su spontani iako su neki od njih javno pripremani i najavljeni od strane osoba poznatog identiteta.

"Savjet ukazuje da se nekoliko dana nakon usvajanja zakona zbog kojeg se protestvuje više ne može govoriti o prilikama koje se nijesu mogle predvidjeti. Zato potenciramo važnost prijavljivanja svih daljih javnih okupljanja. Prijava daljih okupljanja omogućiće kvalitetniju komunikaciju organizatora i policije i unaprijediti njihovu međusobnu odgovornost. Savjet ukazuje da se službenici policije moraju uzdržati od upotrebe prekomjerne sile i neselektivne upotrebe sile, da treba praviti razliku između nasilnih i mirnih demonstranata i novinara koji izvještavaju sa lica mjesta. Savjet najstrožije osuđuje napade na policisjke službenike", navodi se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Tokom blokade saobraćaja na Cijevni povrijeđen je policijski službenik Dalibor Živković kojem je pomoć ukazana u Urgentnom bloku KCCG.

Protesti zbog usvajanja Zakona održani su u više crnogorskih gradova.

Bonus video: