Ministarstvo: CG prva država kandidat koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije

Dodaju da je cilj ove strategije integrisani pristup i fokusirano djelovanje u oblastima gdje Crna Gora ima konkurentne prednosti u evropskom kontekstu
1339 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je prije pola godine usvojila Strategiju pametne specijalizacije (S3) na nacionalnom nivou, a krajem prošle nedjelje za dobila zeleno svjetlo od strane Evropske komisije, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

"Na ovaj način smo postali i prva zemlja kandidat koja je usvojila ovu značajnu Strategiju a koja je i preduslov za buduće korišćenje strukturnih fondova. Usvajanje Startegije pametne specijalizacije potvrđuje da je Crna Gora u stanju da politike Evropske unije sporovodi na način na koji to rade članice Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je cilj ove strategije integrisani pristup i fokusirano djelovanje u oblastima gdje Crna Gora ima konkurentne prednosti u evropskom kontekstu.

"Usmjeravanjem nauke, inovacija i istraživanja unaprijeđujemo prepoznate strateške prioritete: održivu poljoprivredu, energiju i zdravstveni turizam i na taj način jačamo konkurentnost i internacionalizaciju ekonomije. Ova Strategija dolazi u pravo vrijeme kada i sama Evropska komisija spaja sektorske politike EU sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN). Kako su naši strateški prioriteti u liniji sa ciljevima održivog razvoja Agende UN2030, Strategija pametne specijalizacije nam omogućava da značajno doprinesemo EU dijalogu kao i da napravimo nove krupne korake na putu integracije Crne Gore u EU. Više informacija o S3 strategiji Crne Gore: http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Strategija_pametne_specijalizacije/ Od 15. januara biće aktivna interaktivna platforma za implementaciju strategije, na adresi: www.s3.me", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: