DEMOKRATE UPOZORAVAJU NA PRIVATIZACIJU BUDVANSKE

Zenović: Sve frakcije budvanskog DPS-a konačno moraju dići glas protiv Podgorice

“Ukoliko u Podgorici nisu toga svjesni, ili ne znaju šta rade, pozivamo ih da otvore dijalog na lokalnom nivou, sa lokalnom samoupravom, turističkim udruženjima i turističkim ekspertima u Budvi, jer na kraju, ovo pitanje se direktno tiče lokalne zajednice i naših sugrađana"
87 pregleda 8 komentar(a)
Đorđe Zenović, Foto: Demokrate
Đorđe Zenović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 31.01.2019. 22:30h

"Ne smijemo dozvoliti da DPS sprovede još jednu privatizaciju nalik na brojne koje su u ovih skoro tri decenije uspjeli. Ne smijemo dozvoliti da se Budvani i dalje degradiraju i da svi zajedno postanemo jeftina radna snaga raznih strateških investitora”, poručio je u saopštenju za javnost odbornik Demokratske Crne Gore u budvanskom parlamentu Đorđe Zenović.

Prema njegovim rijeima  HG „Budvanska rivijera“ se mora prepustiti u ruke turističkh radnika iz Budve i Crne Gore, "mora se prepustiti domaćem menadžmentu, za koje sam siguran da je i spremno i kadro da se ravnopravno nosi na svjetskom turističkom tržištu".

“Ukoliko u Podgorici nisu toga svjesni, ili ne znaju šta rade, pozivamo ih da otvore dijalog na lokalnom nivou, sa lokalnom samoupravom, turističkim udruženjima i turističkim ekspertima u Budvi, jer na kraju, ovo pitanje se direktno tiče lokalne zajednice i naših sugrađana. Konačno, a bojim se da je uzalud, pozivam i sve frakcije, struje i krila budvanskog DPS-a da konačno dignu glas i usprotive se Podgorici. Pali su na testu kada je trebalo sačuvati Miločerski park. Ukoliko padnu i sada, neka više nikada nikog ne pokušaju ubjediti da su bolji od njihovih mentora, od kojih polovina služi kazne zatvora, a druga polovina je u bjekstvu”, kazao je Zenović.

On je naveo da Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte i ove godine planira da proda akcije HG „Budvanska rivijera“ privatnim preduzećima, pod izgovorom povećanja privrednog rasta, obezbjeđivanja novih radnih mjesta, povećanja investicija … 

“Podsjećam da ova hotelska grupa sada raspolaže sa preko 3900 kreveta, da je samo u 2016.godini ostvarila profit od skoro milion eura i svake godine bilježi rapidan rast ostvarenih noćenja, kao i produžetak turističke sezone. U ovoj hotelskoj grupi na neodređeno radi preko 280 Budvana, a u ljetnjoj turističkoj sezoni sezonski se uposli i do 500 ljudi. Zarade raposlenih su redovne i solidne za crnogorske uslove. Ova hotelska grupa gazduje hotelima na najelitnijim lokacijama u Petrovcu i Budvi, prije svih hotelima „Palas“, „Kastel lastva“, „Slovenska plaža“, „Aleksandar“ i „Mogren“. Nakon što se najavljenom segmentacijom izdvoje Sveti Stefan i Miločer, čija je sudbina jednako neizvjesna, DPS će prodati hotele čije dobro poslovanje čak ni u ratnim 90-tim godinama nije dovođeno u pitanje. Neizvjestan je i vlasnički status ovog preuzeća u pogledu određenih parcela koje trenutno koriste, jer su u toku postupci i imovinsko-pravni sporovi naših sugrađana sa ovi preduzećem, a i dalje su aktuelni i postupci restitucije private imovine. Tako da je nehvatljiv ovaj potez i namjera Vlade svakome iole razumnom ljudskom biću. Izgleda svima osim budvanskom DPS-u, koji će i ovo prećutati”, ističe Zenović.

Naglašavada HG „Budvanska rivijera“ svake godine posluje u dobitku, iako se u upravnom odboru i na pojedinim izvršnim funkcijama unazad deceniju i više pojedinci trude da poslovne rezultate dokazano sposobnog menadžmenta, prvenstveno u sektoru prodaje, minimiziraju.

“Preduzeće ostvaruje toliko dobre rezultate da čak ni uz razne zloupotrebe u upravnom odboru ne uspjevaju da ispune partijske zadatke dobijene iz centrale u Podgorici. Jasna je ta namjera, a jasno je i odakle dolaze nalozi. Jasno je da se želi devalvirati vrijednost nečeg što su decenijama Budvani stvarali i gradili. Naravno, namjera je i da se rezultati prikažu kao katastrofalni, kako bi se ubrzao proces privatizacije i rasprodaje najvrijednijeg zemljišta na budvanskoj rivijeri, kao i da se prikaže iskrivljeno stanje kako Budva i Crna Gora nemaju dovoljno svojih stručnjaka iz oblasti turizma. Jasno je da je sve ovo uvod u još jednu prodaju akcija po „pravičnoj“ naknadi, ostavljanje ljudi bez posla i dalje srozavanje dostojanstva zaposlenih u ovom preduzeću. Uvod je u dalju, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, budvanizaciju Budve od Zavale do Avale, kao i otimanja gradske luke od mještane. Sve je ovo dio procesa zatvaranja kruga, što Demokrate već par godina upozoravaju, a po apetitima određenih tajkunskih krugova. To je samo nastavak obezvrijeđivanja zemljišta i objekata u zaleđu ekskluzivne zone, a cijenu će na kraju platiti Budvani”, zaključuje Zenović.

Preporučujemo za Vas