Predstavljen prvi broj "Pregleda nezavisnog građanskog nadzora policije" za ovu godinu

Iz Savjeta nastoje dodatno unaprijediti transparentnost i brzinu operativnog odgovora na zahtjeve i interesovanje javnosti po osnovu slobodnog pristupa informacijama ili one koje se podnose na drugi način
0 komentar(a)
saša zeković, Foto: Kontrolapolicije.me
saša zeković, Foto: Kontrolapolicije.me
Ažurirano: 01.03.2018. 10:18h

Savjet za građansku kontrolu rada policije prestavio je prvi broj "Pregleda nezavisnog građanskog nadzora policije" za period od prvog januara do 28. februara 2018. godine, saopštila je ta organizacija.

Iz Savjeta nastoje dodatno unaprijediti transparentnost i brzinu operativnog odgovora na zahtjeve i interesovanje javnosti po osnovu slobodnog pristupa informacijama ili one koje se podnose na drugi način.

Ističu da je naročita intencija da se kvalitetnije i blagovremeno odgovori na programske potrebe javnosti, državnih organa i naročito medija i nevladinih organizacija.

Prema podacima u prva dva mjeseca ove godine Savjet je radio na ukupno 37 predmeta, od čega iz 2017. potiče ukupno 15 predmeta.

"Na osnovu obraćanja građana formirano je ukupno 14 predmeta, na osnovu pritužbi nevladinih organizacija formirano su dva predmeta, na osnovu obraćanja sindikalne organizacije 1 predmet, na osnovu pritužbe policijskog službenika formiran je jedan predmet, na osnovu obraćanja - inicijative Centra bezbjednosti Nikšić formiran je 1 predmet (inicijativa za održavanje “Konferencija slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici” u Nikšiću) i na osnovu inicijative članova Savjeta formirano je ukupno 18 predmeta.", navodi se u saopštenju.

"Od navedenog broja predmeta dva se odnose, iz 2017, na unapririjeđenje postupanja policije prema maloljetnicima u smilsu praćenja izdatih preporuka. U međuvremenu, u ovoj, 2018, godini izdate preporuke je podržao i Odbor Skupštine Crne Gore za zdravstvo, rad i socijalno staranje a MUP Crne Gore je preciziralo da će izdatu preporuku u vezi sa usvajanjem posebnog Uputstva za postupanje i rad policije prema maloljetnicima implementirati po usvajanju novog Zakona o unutrašnjim poslovima."

U prva dva mjeseca zaključeno je ukupno pet predmeta od čega je u tri slučaja konstatovano profesionalno postupanje, a u dva je preoznato neprofesionalno postupanje policije. U završnoj fazi postupka, kako navode, 17 predmeta dok ih je 13 u početnoj fazi.

"Pritužbama je u 9 predmeta zatražena provjera postupanja policije odnosno provjera primjene policijskih ovlašćenja, kod 10 predmeta se ukazuje na prekoračenje policijskih ovlašćenja od čega se kod pet predmeta ukazuje na postojanje povreda, kod 6 predmeta se radi o navodnoj povredi drugih osnovnih prava i sloboda od strane policije a 7 predmeta se odnosi na inicijative kojima se unaprijeđuje primjena policijskih ovlašćenja i poboljšava policijska praksa. U 4 predmeta su izdate preporuke od kojih su tri od strane MUP Crne Gore i Uprave policije već i realizovane.", stoji u saopštenju.

U prva dva mjeseca 2018. godine Savjet je održao ukupno dvije sjednice - jednu redovnu (25.01) i jednu vanrednu (22.02) a u radu po predmetima održano je sedam sastanaka i konsultacija.

Pregled nezavisnog građanskog nadzora policije su pripremili mr Aleksandar Saša Zeković i Zorana Baćović, član i sekretarka Savjeta.

Detaljan pregled rada građanske kontrole policije po predmetima odnosno prvi Pregled nezavisnog građanskog nadzora policije za 2018 godinu (januar i februar) dostupan je na sajtu.

Bonus video: