NTO: Na crnogorskim trgovima 60 hiljada posjetilaca

Bogat novogodišnji program, sa nizom zabavnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja, koji je organizovan u Podgorici, Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, prema njihovim riječima je privukao preko 60 hiljada posjetilaca tokom novogodišnje noći, većinom iz zemalja regiona, ali i Rusije, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja
1605 pregleda 0 komentar(a)
Sa završne večeri novogodišnjeg programa u Budvi, Foto: Jugoslav Belada, Jugoslav Belada
Sa završne večeri novogodišnjeg programa u Budvi, Foto: Jugoslav Belada, Jugoslav Belada

Crna Gora se i ove godine pozicionirala kao najpopularnija destinacija u regionu za doček Nove godine, koju je na crnogorskim trgovima dočekalo preko 60 hiljada posjetilaca, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

„Zahvaljujući spektakularnim višednevnim dočecima na gradskim trgovima, atraktivnoj ponudi hotela i zimskih turističkih centara, Crna Gora se i ove godine pozicionirala kao najpopularnija destinacija u regionu za doček Nove godine“, kazali su predstavnici NTO.

Bogat novogodišnji program, sa nizom zabavnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja, koji je organizovan u Podgorici, Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, prema njihovim riječima je privukao preko 60 hiljada posjetilaca tokom novogodišnje noći, većinom iz zemalja regiona, ali i Rusije, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja.

„Po uzoru na svjetske i evropske metropole kao što su Njujork, London, Beč i Pariz, crnogorski gradovi su za doček Nove godine zasijali posebnim sjajem. Okićene jelke, novogodišnji ukrasi i posebna osvjetljenja privukli su pažnju posjetilaca, građana i turista“, navodi se u saopštenju NTO.

Najveću posjećenost i ove godine je zabilježila Budva, koja nosi epitet mjesta regionalno najbolje zabave za „najluđu noć“. Budvu je za novogodišnju noć posjetilo oko 30 hiljada posjetilaca i par hiljada više za 1. januar, pokazale su procjene lokalne turističke organizacije.

„Dobru posjećenost zabilježili su i ostali primorski gradovi i glavni grad, koji su pored muzičkih koncerata vodećih izvođača domaće i regionalne muzičke scene, pripremili i dodatne sadržaje, kao što su novogodišnji bazari, klizališta, animacije i predstave za najmlađe“, kazali su iz NTO.

Oni su podsjetili da je zimska bajka u Tivtu počela 25. novembra, a posjetioci su osim u klizalištu uživali i u raznovrsnim tematskim sadržajima, božićnim bazarima, koncertima, dječijim predstavama i brojnim drugim aktivnostima.

Spektakularan trdonevni program priređen na rivi Pine u Tivtu je, prema procjenama lokalne turističke organizacije, okupio je oko 40 hiljada posjetilaca.

U Kotoru je doček Nove godine organizovan uz legende rok muzike, a u okviru tradicionalne manifestacije Od Božića do Božića organizovane su gastronomske manifestacije, muzički koncerti, ali i Nova godina za najmlađe posjetioce.

Procjene lokalne turističke organizacije Kotora su da je tokom 31. decembra i 1. januara na trgovima bilo oko devet hiljada posjetilaca.

Rok grupa Neverne Bebe uvela je Herceg Novi u Novu godinu, a prema procjenama lokalne turističke organizacije tokom tri dana u tom gradu je slavilo oko 15 hiljada posjetilaca

Praznična atmosfera u Podgorici počela je 6. decembra svečanim početkom Podgoričkog prazničnog pazara, koji pretenduje da postane tradicionalni način obilježavanja praznika u Glavnom gradu.

„Tokom trajanja manifestacije na Trgu nezavisnosti smjenjivali su se brojni crnogorski izvođači, a u najluđoj noći i reprizi dočeka i regionalne zvijezde. Prema procjenama turističke organizacije Podgorice, u završnici Podgoričkog prazničnog pazara uživalo je oko deset hiljada posjetilaca“, saopštili su iz NTO.

Oni su dodali da je barski novogodišnji program počeo 30. decembra, dok je trg Vladimira i Kosare tokom tri dana okupio oko 19 hiljada posjetilaca.

Iz NTO su kazali da hotelsko turistička privreda i ove godine tokom novogodišnjih praznika bilježi maksimalnu popunjenost kapaciteta, kako na primorju tako i na sjeveru.

„Crnogorski zimski turistički centri, na prvom mjestu Žabljak i Kolašin su tradicionalno posebno atraktivni za doček Nove godine, te se u hotelima koji su pripremili program i ove godine tražilo mjesto više“.dodali su iz NTO.

Zimska sezona je otvorena sredinom decembra, a tokom nje su na skijalištima planirani brojni koncerti, DJ žurke, takmičenja u zimskim sportovima za djecu i odrasle, maskenbali, grudvijade, kao i zabavni programi za djecu.

„S obzirom na dobru popunjenost kapaciteta, kako hotelskih, tako i privatnog smještaja u crnogorskim turističkim centrima tokom praznika, očekuje se da će se i na planu prihoda pozitivan trend iz prošle godine, koja je bila rekordna kada je u pitanju sektor turizma, nastaviti i u ovoj godini“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: