Svečana sjednica za Dan opštine Bijelo Polje: Bez odbornika DF-a, SNP-a, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore

Predsjednik Opštine Petar Smolović je, čestitajući veliki praznik podsjetio na hrabre borce Sedme crnogorske omladinske brigade, koji su na današnji dan prije 75 godina oslobodili Bijelo Polje od fašističke okupacije
4251 pregleda 1 komentar(a)
Dan opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Dan opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.01.2020. 23:28h

Svečana sjednica povodom Dana opštine Bijelo Polju u bjelopoljskom Centru za kulturu održana je bez prisustva odbornika SNP, DF-a, Demokrata i UCG koji su ranije najavili da neće prisustvovati, zbog dešavanja u Crnoj Gori oko usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti. Prije početka svečane sjednice delegacije boračkih organizacija, Opštine i političkih partija položili su cvijeće na Spomenik neznanom junaku.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je, čestitajući veliki praznik podsjetio na hrabre borce Sedme crnogorske omladinske brigade, koji su na današnji dan prije 75 godina oslobodili Bijelo Polje od fašističke okupacije.

“3. januar - Bjelopoljkama i Bjelopoljcima, nije dan koji je poklonjen ili darovan. Za taj dan, za slobodu i za bolje sjutra svoje živote dali su naši preci, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, prkoseći tako fašističkom okupatoru i stvarajući put za pokoljenja koja dolaze. Moderna Evropa, nastala je na tekovinama antifašističke borbe, a Crna Gora je istorijski i civilizacijski uvijek bila njen dio. Zato mi svesrdno podržavamo njegovanje tradicija NOB-a i antifašizma i apelujemo na misleće ljude, na političku javnost i društvo da, slijedeći liniju progresa, uvek podržavaju snage koje baštine istinske vrijednosti slobode”, kazao je Smolović.

On je kazao da je današnja svečanost i prilika da se podsjetimo i svih dostignuća u godini za nama.

“U prethodnih godinu dana, zahvaljujući dobrom planiranju, svjesni svojih prioriteta i potencijala, kao i dobrom saradnjom, kako sa Vladom Crne Gore, međunarodnim organizacijama, tako i sa opštinskim javnim preduzećima i ustanovama uspjeli smo da građanima Bijelog Polja poboljšamo kvalitet života”, kazao je on podsjećajući na i na finansijsku stabilnost u opštinskoj kasi .

“Gdje smo uspjeli da izmirimo sve obaveze iznutra i spolja, prema zaposlenima, državi i dobavljačima. Kroz domaćinski odnos u kontinuitetu, uspjeli smo da stabilizujemo opštinske finansije. Kada govorimo o razvoju, Bijelo Polje je napravilo veliki iskorak u infrastrukturnim projektima.Bili smo i ostaćemo u narednoj godini najveće gradilište u Sjevernom regionu države. Što potvrđuje i podatak da je u našoj opštini rađeno na 104 projekta, od kojih su 16 kapitalni, a 88 lokalni”, kazao je Smolović.

Ukazujući na kapitalne projekte valorizacija planine Bjelasice i Đalovića pećine, Smolović je uvjeren da će oni u potpunosti promijeniti sliku grada.

Predsjednik je kazao da u sve otvorenijoj saradnji sa lokalnom privredom te kroz podsticajne programe u formiranih 6 Biznis zona, kao i kroz podršku preduzetništvu i poljoprivredi Opština radi na stvaranju preduslova za otvaranje novih radnih mjesta, kako bi smanjili nezaposlenost i popravili kvalitet života svih naših sugrađana.

“Ta saradnja krunisana je dobijanjem BFC sertifikata, kojim smo postali prva Opština u Crnoj Gori, koja je ispunila sve kriterijume za dobijanje međunarodnog sertifikata i sa ponosom nosimo nazim „Business Friendly City“.Obećanje da će svako selo imati kvalitetno vodosnadbijevanje, korak po korak se ispunjava. Za te namjene Opština Bijelo Polje i Ministarstvo poljoprivrede ulažu značajna sredstva. U protekloj godini izgradili smo i rekonstruisali 10 vodovoda na teritoriji bjelopoljske opštine”, istakao je on.

U ovoj godini počinje realizacija projekta regulacije korita rijeke Lim u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Svjetskom bankom biće riješeni višedecenijski problemi sa izlivanjem rijeke Lim, dok će centralna zona grada dobiti šetalište čime će se stvoriti moderna ambijentalna cjelina, koja će u potpunosti transformisati izgled centra Bijelog Polja, jer će izaći na rijeku.

“Takođe, pored nastavka i završetka rekonstrukcije puta Rakonje – Ribarevine u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj ćemo početi radove na puta od Centra grada do Barskog mosta u dužini od 14 km, kao i radova na rehabilitaciji puta M-2 Lepenac – Ribarevine – Poda – Berane u dužini od 40 km”, kazao je on.

U prošloj godini završena je prva faza izgradnje, koja je podrazumijevala projektovanje i izgradnju glavnog kolektora i dijela sekundarne kanalizacione mreže u centralnoj i industrijskoj zoni grada. U ovoj godini počinjemo izgradnju postrojenja za preciscavanje otpadnih voda, za koje smo već obezbijedili sredstva”, rekao je on i podsjetio da budžet za ovu godinu iznosi 15, 6 miliona eura.

Na svečanoj sjednici su uručena največa optinska priznanja ovogodišnjim dobitnicima komaniji "Bemax" i Hajrizu Hačku Brčvaku.

Opština nagradila i najbolje studente iz Bijelog Polja

Hajriz Hačko Brčvak je priznanje dobio za njegovo dobročinstvo, filantropiju, brojne donacije za liječenje, a nisu rijetki ni primjeri kada je pomagao đacima i školama u Bijelom Polju i kompanija ,,Bemax″ D.O.O. Podgorica, za društveno odgovorno postupanje, pomoć u razvoju lokalne infrastukture i sporta. U svečanom programu povodom obilježavanja Dana opštine nastupili su Gradski hor Bijelog Polja i Slobodan Kovačević. Brčvak je kazao da je za njega čast da dobije ovakvo jedno priznanje. “Ipak, ovo priznanje me dodatno obavezuje da nastavimo sa humanitarnim radom”, kazao je on, dodajući da je svoju nagradu pokloniti fondu “Hilal” i organizaciji “Izvor života”. Kompanija “Bemax” je svoje priznanje poklonila školi “Dušan Korać”. Na svečanoj sjednici povodom dana Opštine nagrađeni su najbolji studenti: Šućro Madžgalj – Medicinski fakultet Beograd, Aleksandar Grandov – Veterinarski fakultet Beograd, Ersin Spahić – Medicinski fakultet Podgorica, Semra Husović – Filološki fakultet Nikšić, Vanja Bošković – Arhitektonski fakultet, Vuk Zeković – VATEL studije, Fakultet za turizam i kulturu, Pekunika Šćekić – Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, Seida Kučević – Muzička akademija Cetinje i Amar Sadiković – Fakultet političkih nauka. Na sjednici su uručene plakete i zahvalnice dr Hasibu Lukaču, Nikoli Rakonjcu, Milisavu Đuroviću, kao i Zehri Balić.

Bonus video: