Joanikije na litiji u Nikšiću: Diskriminišu i krše Ustav Crne Gore

Litiji je prema procjeni mitropolije prisustvovalo više od 20.000 građana
18850 pregleda 104 komentar(a)
Liturgija u Nikšiću, Foto: Čitalac "Vijesti"
Liturgija u Nikšiću, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 03.01.2020. 21:41h

U Nikšiću je i večeras održana litija koju je predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

"Radi se o diskriminaciji i kršenju Ustava Crne Gore koji propisuje da su sve vjere ravnopravne. Na djelu nije tako. Vlasti u Crnoj Gori sklopile su ugovore i regulisali odnose sa svim ostalim tradicionalnim vjerama u Crnoj Gori i mi to pozdravljamo. Sa našom crkvom kojoj pripada preko 70 odsto građana Crne Gore nijesu htjeli ni da razgovaraju, nego su nam smijenili zakon prema kome mogu da nam oduzmu sve crkve, svetinje i manastire", kazao je Joanikije.

Litija Nikšić
Litija Nikšić(Foto: Saša Milović)

Litiji je prema procjeni mitropolije prisustvovalo više od 20.000 građana.

Joanikije
Joanikije(Foto: Svetlana Mandić)

Prema njegovim riječima narod je svojim izlaskom da javno posvjedoči protivljenje nepravdi pokazao da su pravi hrišćani spremni na borbu ne ognjem i mačem nego istinom, pravdom i spremnošću da se žrtvuju za crkvu i vjeru.

"Ako država i suverenitet stoje na građaninu, a tako je u svim uređenim državama, onda je samo vaš večerašnji izlazak u Nikšiću i širom Crne Gore bio dovoljan da razumna vlast povuče ovaj zakon iz procedure i da ga radikalno izmijeni uz dijalog sa svojom crkvom", kazao je Joanikije.

On je dodao da je dovoljno da se izmijeni ono što je za njih neprihvatljivo i da se primjene Ustav Crne Gore i međunarodni standardi koji propisuju slobododu vjere.

Kako je kazao narodni skupovi koji se organizuju svako veče su najefikasniji vid borbe protiv nepravde.

Bonus video: