Njemci pakuju kofere iz Bečića tek krajem januara

Inostrani partner ostavlja u ruke postrojenje, za koje gradonačelnik Budve Marko Bato Carević tvrdi da nema građevinsku dozvolu, niti je tehnički ispravno
11379 pregleda 2 komentar(a)
Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović

Njemačko-austrijski koncern WTE/EVN napustiće upravljanje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice krajem januara, iako su prvobitno u svom ultimatumu naveli da će to učiniti posljednjeg dana 2019.

Oni su, kako je „Vijestima“ potvrđeno, obavijestili Opštinu da će „spakovati kofere“ 31. januara, kada će kolektor prepustiti lokalnoj upravi.

Nakon što su uoči Nove godine aktivirali i od Vlade Crne Gore naplatili garanciju od 29,3 miliona eura, inostrana kompanija je ostavila još mjesec dana rok da Opština dodatno osposobi svoje ljude i preuzme postrojenje.

Inostrani partner ostavlja u ruke postrojenje, za koje gradonačelnik Budve Marko Bato Carević tvrdi da nema građevinsku dozvolu, niti je tehnički ispravno, što će dodatno zakomplikovati ionako tešku situaciju u kojoj se našla Opština Budva zbog ugovora koji je organizovana kriminalna grupa 2009, čiji su članovi bili opštinski rukovodioci iz redova DPS-a, zaključila sa njemačkim partnerom i zajedno opljačkali opštinsku kasu za najmanje tri miliona eura.

Opština je prije pola godina formirala posebno preduzeće “Otpadne vode”, koje bi trebalo da preuzme gazdovanje postrojenjem u Vještici, a potom je slijedio i mukotrpni međunarodni spor koji će se voditi pred sudom u Ženevi. Opština očekuje da će međunarodni sud utvrditi tačno koliko je njemačko-austrijski konzorcijum uložio u postrojenje.

Opština je do sada tom koncernu isplatila ukupno 13,8 miliona eura, u šta su uračunate obaveze na ime kredita koji je uzela inostrana firma kod KFW banke, kao i naknade za održavanje postrojenja i odvoz mulja.

To znači da je sa aktiviranim garancijama inostrana kompanija inkasirala 43 miliona eura, što je mnogo više nego što su nalazi konsultantske kuće „Dr Duhovnik“, koju je angažovala Opština i koja je utvrdila da je do sada utrošeno nekih 36 miliona eura. I mješovita ekspertska komisija koja je formirana uz medijaciju Vlade Crne Gore došla je do sličnog nalaza, čak i manje.

Name, konsultantska kuća „Dr Duhovnik“ koju je angažovala Opština Budva, za vrijeme uprave Dragana Krapovića, a za čije angažovanje inostrana firma prvobitno nije imala zamjerke, supervizijom je utvrdila da su WTE/EVN uložili 39 miliona eura. Od te sume oduzeto je tri miliona eura koliko je direktor firme Ginter Faust priznao pred Specijalnim tužilaštvom da su otišli šefu budvanske krminalne grupe Svetozaru Maroviću. Takav nalaz WTE/EVN nijesu prihvatili i tada su zaprijetili aktiviranjem garancije. Uslijedili su pregovori uz medijaciju Vlade i novi gradonačelnik Marko Bato Carević prihvata da se formira mješovita komisija, koja će napraviti novi nalaz. Vlada je finansirala rad komisije, anagažovani su vještaci, i ta komisija je došla do nalaza da je kompanija bez kamata uložila 29 miliona eura.

Kada se dodaju kamate, dolazi se do sume od nekih 35 miliona eura. Predstavnici WTE/EVN, kako je nedavno kazao Carević, vršili su opstrukcije i nijesu dozvolili da komisija završi cijeli posao, da bi uoči Nove godine zatražili aktiviranje garancija. Carević je tada objelodanio i da je njemačka kompania dostavila sumnjivu garanciju od 66 miliona eura koja je potpisana u aprilu 2010. kada je gradom upravljao Rajko Kuljača i pozvao Specijalno tužilaštvo da reaguje. Tim Milivoja Katnića je odmah reagovao i zatražio svu dokumentaciju od WTE da im se dostavi.

Potražuju skoro 65 miliona eura

Ministarstvo finansija je crnogorsku javnost obavijestilo da je njemačka kompanija u protestu za aktiviranje garancija navela da je njihovo ukupno potraživanje 64.572.738 eura.

Iz resora Darka Radunovića je tada najavljeno je da će zadužiti Zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi i Opštini Budva, jer su učinjeni veliki propusti, kako u zaključenju samoga ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samoga projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenim finansijskim aktivnostima... Iz resornog ministarstva su to prokomentarisali da posao otpadnih voda u Budvi u najmanju ruku mogu karakteristati kao sumnjiv i problematičan, te da su učinjene kriminalne aktivnosti, što je konstatovano u nalazima vještaka koji su bili angažovani.

Bonus video: