"HAPŠENJE KRAJNJE NEPRIHVATLJIVO"

Sinidkat medija traži da se Đikanović odmah pusti

"Đikanović jeste objavila vijest za koju se ispostavilo da nije tačna ali je i povukla i izvinila se odmah nakon što je demantovana"
2096 pregleda 5 komentar(a)
Anđela Đikanović, Foto: Savo Prelević
Anđela Đikanović, Foto: Savo Prelević

Glavni odbor Sindikata medija Crne Gore zahtijeva da se novinarka FOS media, Anđela Đikanović odmah pusti na slobodu i da joj se omogući da se od svih eventualnih optužbi brani sa slobode.

"Smatramo da je hapšenje novinara krajnje neprihvatljivo i da su optužbe koje se Đikanović stavljaju na teret preteške. Đikanović jeste objavila vijest za koju se ispostavilo da nije tačna ali je i povukla i izvinila se odmah nakon što je demantovana. Sporna vijest je svega sat bila sa sajtu portal FOS medija i smatramo da je to prekratak period da se na taj način izazovu panika i nered. To što je vijest povučena nakon čega je objavljeno i izvinjenje pokazuju da namjera Đikanović nije bila da unese nemir među crnogorske građane zbog čega i smatramo da su tvrdnje tužilaštva preoštre i ne oslikavaju ono što se zaista desilo", navodi se u saopštenju.

Sindikat medija navodi i da problematičnim smatra to što portal Fos medija "ni na koji način nije stao u odbranu svoje urednice i novinarke i to što se menadžmet i vlasnici tog medija nisu uopšte oglasili ovim povodom". 

"Evidentno je da su tenzije u Crnoj Gori unazad 10 dana izuzetno visoke ali hapšenje novinara neće doprinijeti stabilizaciji situacije. Podsjećamo i da je ovo treći, ujedno i najdrastičniji, incident koji se desio od kada je postalo izvjesno da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti biti donijet, a u koji su novinari umiješani. Prvo je to bilo privođenje novinara Dražena Živkovića tokom obavljanja svog novinarskog posla, a kasnije zabrana slobodnog kretanja novinarskih ekipa tokom okupljanja građana. Koristimo priliku da još jednom apelujemo na nadležne, naročito policiju i tužilaštvo, da obrate pažnju na način na koji tretiraju novinare i novinarske ekipe jer mi ne bježimo od sopstvene odgovornosti ali odbijamo da budemo odgovorni za sve što se dešava u društvu", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas