Episkop Maksim: Potezi crnogorskih vlasti iz prošlosti, u Srbiji simptomi autokratije

"Kada bi sličnu logiku počele da primjenjuju neke druge države, Jerusalimska patrijaršija bi ostala bez Svetog Groba, Sinajska arhiepiskopija bez manastira Svete Katarine i tako dalje", rekao je episkop Maksim
9489 pregleda 17 komentar(a)
Episkop Maksim, Foto: Youtube/screenshot
Episkop Maksim, Foto: Youtube/screenshot

Episkop zapadnoamerički Maksim izjavio je kako misli da vlast u Crnoj Gori nije svjesna da se na njen Zakon o vjeroispovijesti i njegovo sprovođenje ne gleda blagonaklono u svijetu, navodeći da je dogovor put ka rješenju problema.

"Neprihvatljivo je negiranje istorijskih dokumenata - povelja, hrisovulja..., koji nepobitno upućuju na pravog vlasnika. Kada bi sličnu logiku počele da primjenjuju neke druge države, Jerusalimska patrijaršija bi ostala bez Svetog Groba, Sinajska arhiepiskopija bez manastira Svete Katarine i tako dalje", rekao je episkop Maksim za list Danas.

On je rekao da ga postupak crnogorskih vlasti "podsjeća na anticrkvene poteze revolucionara 1789. koji su konfiskovali imovinu crkve u Francuskoj pa su, na primjer, Notr Dam preimenovali u Hram boginje razuma, da bi ga zatim pretvorili u skladište".

"I dok su u istoriografiji ti potezi ocijenjeni negativno, crnogorske vlasti izgleda uče na lošim istorijskim primjerima", rekao je episkop Maksim.

Kako je ocijenio, "radi se o prevaziđenim modelima prošlosti" i "Crna Gora tek sada odležava dječje bolesti francuske revolucije".

Na pitanje kako objašnjava to da su, ne računajući za Kosovo nadležnog episkopa Teodosija, kao kritičari državne politike Srbije na Kosovu u javnosti najglasniji arhijereji iz dijaspore - sa prostora bivše SFRJ i šire, on je rekao kako neki misle da je dovoljno saopštenje Sabora SPC.

"Mislim da jedan dio arhijereja iz takozvane matice - matična srpska zemlja je, recimo, i Hercegovina - smatra da je po tom pitanju dovoljno ono što je saopštio Sveti arhijerejski sabor", rekao je episkop Maksim.

"Osim toga, mnogi nisu u stanju da sa distance pogledaju na stanje u Srbiji i prepoznaju različite simptome autokratije", rekao je episkop Maksim.

Bonus video: