Rakčević: Gradska uprava bi i Džefa Bezosa ostavila na ulici, građanima naplaćeno 4 miliona eura mimo zakona

"Tako je, na primjer, počela intezivna naplata parkinga stanarima Bloka V, koji su kroz tadašnju kupovinu stanova - uveliko plaćali i pripadajuća parking mjesta, ispred svojih zgrada. Međutim, to nije spriječilo velike menadžere u "Parking servisu" i vizionarskog gradonačelnika, da postave rampu i krenu sa duplom naplatom već davno plaćene usluge"
6720 pregleda 6 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: GP URA, GP URA, GP URA
Luka Rakčević, Foto: GP URA, GP URA, GP URA

Prije svega, važno je istaći da je "Parking servis" vjerovatno najgore preduzeće u istoriji Glavnog grada, sa menadžmentom koji bi i Džefa Bezosa ostavio "bez pare i dinara". Preduzeće koje ima monopol nad naplatom parkinga, a koje je u posljednjih sedam godina - poslovalo sa 989 eura minusa i preko pola miliona eura duga, koje je kasnije prebijao Grad. Sve to zbog ogromnog partijskog zapošljavanja koje je "pojelo" čak 85% ukupnih prihoda preduzeća, ali i katastrofalnog upravljanja, koje aminuje i podržava gradonačelnik Ivan Vuković, ukazao je predsjednik odborničkog kluba "Podgorička URA - Pravo na grad" u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević.

Ranije je objavljeno da je Ustavni sud, drugi put u svega nekoliko godina, oborio Odluku o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada i potvrdio da je naplata parkinga godinama vršena mimo zakona. Rakčević je takođe dobio sudske sporove protiv "Parking servisa", u dva odvojena postupka pred Sudom za prekršaje, sporeći zakonitost tadašnjih Odluka o parkiranju.

"Od ukupno dvije Odluke, obje su pale na Ustavnom sudu. Sada imamo novu - treću, pa vjerujem da se vijeće suda već ukazuje u košmarnim snovima menadžmenta i gradonačelnika. Međutim, niko ne pominje činjenicu da je skoro 4 miliona eura građanima Podgorice naplaćeno suprotno Zakonu i Ustavu, u periodu od donošenja nezakonite Odluke, niti šta će "Parking servis" i Glavni grad uraditi tim povodom. Toliko o lažnoj i licemjernoj brizi prema građanima i javnom interesu", ukazao je Rakčević.

On podsjeća da je "od 2017. godine, građanima naplaćeno 3.812.665,59 eura, na osnovu Odluke koju je Ustavni sud poništio i stavio van pravne snage".

"Preduzeće "Parking servis" je u posljednjih 7 godina ostvarilo 11,62 miliona eura prihoda i hiljadu eura više rashoda, dok je za plate zaposlenih isplatilo čitavih 9,86 miliona eura. Odnosno, čak 85 odsto. Da katastrofa bude veća, to preduzeće je molilo da Grad preuzme njihov dug u iznosu od 531,188 eura, za poreze i doprinose, što je i učinjeno u maju 2016. godine. I umjesto da to preduzeće racionalizuje svoje ogromne troškove i finansira rad iz sopstvenih prihoda (monopolske naplate parkinga), ono svake godine dobija "pomoć" od Glavnog grada, koja godišnje iznosi više od 200 hiljada eura. Zbog toga se postavlja logično pitanje - čemu služi takvo neodrživo i gubitaško preduzeće, sem namirivanju partijskog zapošljavanja preko leđa građana Podgorice?", ukazao je Rakčević.

Rakčević ukazuje da je i način ograđivanja određenih javnih parkirališta bio licemjeran, jer "ne može baš svaka javna površina biti valorizovana i iskorištena za naplatu parkinga".

"Tako je, na primjer, počela intezivna naplata parkinga stanarima Bloka V, koji su kroz tadašnju kupovinu stanova - uveliko plaćali i pripadajuća parking mjesta, ispred svojih zgrada. Međutim, to nije spriječilo velike menadžere u "Parking servisu" i vizionarskog gradonačelnika, da postave rampu i krenu sa duplom naplatom već davno plaćene usluge. Jer u njihovoj komodifikovanoj verziji stvarnosti, nešto vrijedi samo ukoliko se uspješno prodaje na tržištu. Bilo da je riječ o prostoru, komunalnim uslugama ili kulturnim politikama", ukazao je Rakčević.

Bonus video: