Inspektor zaveo red u turizmu

Godinama unazad problem velikog broja nelegalnog smještaja, pa zbog toga i vrlo slabe naplate boravišne takse, u Kolašinu bezuspješno pokušavaju da riješe
6105 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: TO Kolašin
Kolašin, Foto: TO Kolašin

Sistematizovanje radnog mjesta turitičkog inspektora, tvrde u kolašinskoj lokalnoj upravi, rezultiralo je značajnim uvećanjem registrovanog privatnog smještaja.

Prema informacijama iz lokalne Turističke organizacije (TO), u tom gradu sada je 114 izdavalaca smještaja registrovano.

„Prije nego što je turistička inspektorka Ana Šćepanović počela da radi, bilo je svega 75 onih koji su registrovali smještaj. Sada je situacija značajno bolja, mada predstoji još posla. Predstoji i još aktivnosti, koje bi trebalo da dovedu do bolje naplate boravišne takse“, saopštio je direktor TO Aleksandar Vlahović.

Godinama unazad problem velikog broja nelegalnog smještaja, pa zbog toga i vrlo slabe naplate boravišne takse, u Kolašinu bezuspješno pokušavaju da riješe.

Vlahović je prošle godine saopštio da je oko 150 Kolašinaca na sajtu booking.com reklamiralo svoje smještajne kapacitete. Tako je, objasnio je on, neregistrovani smještaj nelojalna konkurencija registrovanim. Prihodi TO, po osnovu boravišne takse, minulih godina bili su svega od 3.500 do 4.000 eura.

I na Žabljaku su zadovoljni popravljenom naplatom boravišne takse, ali i velikim brojem novih rješenja o registrovanju privatnog smještaja. Iako u toj opštini nemaju turističkog inspektora, saradnjom sa državom, uspjeli su da naplatu boravišne takse povećaju za 30 odsto. Prije dvije godine na Žabljaku je bilo 50, a ove godine je 350 registrovanih objekata za izdavanje smještaja. „TO je dala pun doprinos tim aktivnostima. Beskompromisno smo bili u nastojanjima da suzbijemo, što je više moguće, nelegalno poslovanje turističkih objekata i u tome smo prilično uspjeli. To će na više nivoa popraviti i kvalitet svega što nudimo turistima“, tvrdi direktorica TO Vanja Krgović.

Bonus video: