Pitanja novinara startovala kamion za selidbu

Počelo uklanjanje polomljenog mobilijara praznične manifestacije, koji je danima "ukras" glavnog podgoričkog trga
15140 pregleda 13 komentar(a)
Detalj sa Trga nezaviosnosti, Foto: Luka Zeković
Detalj sa Trga nezaviosnosti, Foto: Luka Zeković

Polomljeni prozori na kućicama, slomljena drvena konstrukcija malih tezgi, pocijepani posteri... To je danima slika podgoričkog glavnog gradskog trga, koji je do 2. januara bio domaćin manifestacije Podgorički praznični pazar.

Čudi ovakav odnos gradskih vlasti prema tom mobilijaru, jer Podgoričani pamte da su prije samo nekoliko mjeseci aparati za vodu, postavljeni uz česmu na glavnom gradskom trgu, imali čuvara koji je objašnjavao da smo “čudan narod” i da “sve uništimo”.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili “Vijestima” kada će početi sa uklanjanjem kućica i drugog mobilijara sa trga. Nijesu odgovorili ni u čijem su vlasništvu kućice, ali ni ko će da platu njihovu opravku.

pazar
Glavni grad ne odgovara kada će ukloniti mobilijar prazničnog pazara(Foto: Luka Zeković)

Nedugo nakon što su juče pitanja poslata Birou za odnose sa javnošću Glavnog grada, na Trg nezavisnosti stigao je kamion, a radnici su počeli da uklanjaju tezge.

Kako smo ranije pisali, Sekretarijat za komunalne poslove, na zahtjev “Culture Cluba” od 18. oktobra, dao saglasnost za održavanje Drugog Podgoričkog prazničnog pazara. Bile su postavljene 42 kućice - 38 manjih i četiri veće, a novac od zakupa ide privatnoj firmi “Brca”. Zakup kućica iznosi 300 do 2.000 eura, za cijelo vrijeme trajanja manifestacije.

pazar
Uklanjanje mobilijara(Foto: Luka Zeković)

Iz Glavnog grada tada kazali su da su “zakupci kućica na Trgu nezavisnosti… mali lokalni preduzetnici, trgovci i proizvođači”, ali uprava grada zapravo i nije imala uticaja na izbor zakupaca. Njih je birao “Culture Club”, bez nekog prethodnog obavještenja i poziva na koji bi zainteresovani mogli da se jave za zakup.

Tako neki drugi potencijalni zakupci, koji nijesu poznavali organizatore, nijesu ni mogli da se prijave za učešće na Pazaru.

Glavni grad nikada nije odgovorio ni na pitanja “Vijesti” koja se odnose na način saradnje sa Cultur Clubom - da li su o njoj odlučivali odbornici u Skupštini Glavnog grada, zašto nije realizovana kroz odluku o privatno-javnom partnerstvu...

Bonus video: