Nuhodžić: Video nadzor u skladu sa najvišim evropskim standardima, cilj veća bezbjednost građana

Sve lokacije na kojima će se vršiti video nadzor biti vidno obilježene sa istaknutim obavještenjima o vršenju video nadzora, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti
2140 pregleda 5 komentar(a)
Nadzorna ulična kamera, Foto: Shootter stock
Nadzorna ulična kamera, Foto: Shootter stock

Video nadzor koji će ove godine biti postavljen u šest opština biće u skladu sa najvišim evropskim standardima o zaštiti privatnosti, uz puno poštovanje pravila obrade i zaštite ličnih podataka, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je podsjetio da su Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) opredijelili više miliona eura za uvođenje video nadzora u Podgorici, Baru, Budvi, Nikšiću, Herceg Novom i Kotoru.

„Dobili smo saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka, što je veoma važno sa aspekta poštovanja i zaštite ljudskih prava, odnosno privatnosti građana. Video nadzor će biti u skladu sa najvišim evropskim standardima kada je riječ o zaštiti privatnosti, uz puno poštovanje pravila obrade i zaštite ličnih podataka“, rekao je Nuhodžić agenciji MINA.

On je dodao da će, u skladu sa tim, sve lokacije na kojima će se vršiti video nadzor biti vidno obilježene sa istaknutim obavještenjima o vršenju video nadzora, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Nuhodžić je kazao da će instaliranje i puštanje u rad sistema video nadzora javnih površina biti transparentno, kako bi građani, učesnici u saobraćaju i sva druga lica bili na adekvatan način upoznati i informisani o uslovima pod kojima se vrši video nadzor.

Ilustacija
Mevludin Nuhodzić ministar unutrašnjih poslova(Foto: BORIS PEJOVIC)

On je objasnio da MUP taj projekat realizuje u saradnji sa lokalnim samoupravama.

„Cilj nam je da imamo sigurnije ulice, veću bezbjednost u saobraćaju, bolje rezultate u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela i prekršaja, bolji preventivni rad, a sve ovo znači veću sigurnost građana i naše djece“, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, prva faza obuhvatiće lokacije u Baru, Budvi i Podgorici.

„Nema straha od ugrožavanja privatnosti građana, jer je sve urađeno po najvišim evropskim standardima, što je potvrdila i institucija koja je nadležna za ovu oblast“, ocijenio je Nuhodžić.

On je kazao da je za građane najvažnije da će ove godine početi uvođenje novih elektronskih ličnih identifikacionih dokumenta, čijom upotrebom će komunikacija građana biti još kvalitetnija, jednostavnija i jeftinija.

„To znači da će građani imati najsavremenija dokumenta. Nova lična karta će sadržati sertifikate za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis. Takve lične karte u mnogim državama koriste se kao dokument u elektronskom poslovanju“, objasnio je Nuhodžić.

On je rekao da je to nivo najrazvijenijih država svijeta i on će biti postignut i u Crnoj Gori.

„Ugradnjom ovih sertifikata u ličnu kartu, građanima će se omogućiti korišćenje elektronskih usluga kako u Crnoj Gori, tako i van nje“, kazao je Nuhodžić.

On je najavio da će biti nastavljeno sa unaprjeđenjem granične infrastrukture, kroz izgradnju i rekonstrukciju graničnih prelaza Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići, i da će građani, turisti i roba granicu prelaziti brže, lakše i sigurnije.

„Planirano je uvođenje stacionarnih radarskih sistema. Dakle, pokazujemo da je MUP u službi građana i da naše usluge i servise stalno unapređujemo“, kazao je Nuhodžić.

On je naglasio da će jedan od prioriteta biti nastavak ulaganja u materijalno-tehničko opremanje Policije, unapređenje uslova za rad, poboljšanje životnog standarda i snažnija institucionalna zaštita policijskih službenika.

„Raduje me što vidim i da pripadnici MUP-a i Uprave policije cijene napore države da im pomogne i što svojim radom pokazuju da se hrabro bore sa svim izazovima“, rekao je Nuhodžić.

On smatra da su prošle godine u vezi sa pružanjem usluga i servisa građanima napravljeni veliki iskoraci.

Nuhodžić je rekao da je kvalitet usluga povećan, da su usluge i servisi lakše dostupni građanima, da su uvedeni novi servisi, i da je, uz sve to, napravljen značajan tehnološki iskorak, što usluge dodatno pojednostavljuje i ubrzava.

„Bilo je tu, naravno, još dosta aktivnosti, ali ovom prilikom izdvajam samo one koje građani najbolje prepoznaju: produžili smo radno vrijeme za izdavanje dokumenata i za rad sa strankama, u Podgorici i u primorskim opštinama. Dakle, građani sada znatno manje čekaju na šalterske usluge“, naveo je Nuhodžić.

On je ocijenio da je prošle godine značajno poboljšana infrastruktura i tehnička opremljenost graničnih prelaza, pa građani prolaze brže, a država je sigurnija.

„To znači da su naše granice sigurnije, da je naša država sigurnija i da su naši građani sigurniji nego što su to bili ranije. U protekloj godini smo obezbijedili i puni nadzor kopna i mora, instalirali smo savremene kamere i time ostvarili puni nadzor državne granice“, kazao je Nuhodžić.

On je podsjetio da je uveden servis „Kamere na graničnim prelazima“, da građani Crne Gore i turisti mogu u svakom trenutku da vide ima li gužvi, koliko su prohodni granični prelazi i da tako bolje planiraju svoja putovanja.

„Treća sfera u kojoj smo značajno napredovali je unapređenje sistema zaštite i spašavanja. Značajno smo taj sistem unaprijedili kroz nabavku opreme, edukaciju građana, kao i stručno osposobljavanje operativnih jedinica za reagovanje u slučaju poplava, zemljotresa i drugih hazarda“, naveo je Nuhodžić.

On je naveo da je sa sindikalnim partnerima iz sektora bezbjednosti, a uz podršku Vlade i premijera Markovića, pokrenuto i rješavanje životnog pitanja za mnoge zaposlene.

Nuhodžić je rekao da je za oko 550 porodica u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju riješeno stambeno pitanje, dok se u Nikšiću i na Žabljaku očekuje skoro useljenje blizu 120 porodica zaposlenih u bezbjednosnim institucijama.

On je ocijenio da se na ovaj način pokazuje da Vlada i MUP poštuju trud i rad ljudi koji žrtvuju i rizikuju svoje živote da bi građani Crne Gore bili sigurni i bezbjedni.

„Prošla godina bila je za MUP, kada posmatramo rezultate, uspješna, a to znači da je podignuta sigurnost i bezbjednost naše države i naših građana i da je država još bliže građanima kao njihov servis“, rekao je Nuhodžić.

Bonus video: