Pravni savjet MCP: Ne preduzimati pravne aktivnosti koje smućuju javnost i izazivaju zabunu

"Pravni savjet naše Crkve će, po blagoslovu i sa punomoćjem nadležnih crkvenih vlasti, blagovremeno preduzeti sve neophodne pravne aktivnosti u pogledu zaštite ugroženih prava naše Crkve"
10203 pregleda 21 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: MCP, MCP, MCP
Cetinjski manastir, Foto: MCP, MCP, MCP

Inicijative koje su pojedinci podnijeli Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nijesu učinjene u dogovoru sa Crkvom, niti su sa njenim predstavnicima usaglašavane, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Beogradski advokati Milenko i Momir Radić podnijeli su 8. januara Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu saglasnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Ustavom i međunarodnim ugovorima.

Iz Pravnog savjeta MCP oglasili su se povodom, kako su naveli, pojedinačnih pravnih aktivnosti lica koja nisu punomoćnici Mitropolije i eparhija Budimljansko-nikšićke, Zahumsko-hercegovačke i Mileševske SPC.

„Obavještavamo javnost da te aktivnosti, poput podnošenja inicijativa Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, nisu učinjene u dogovoru sa našom Crkvom, niti su, pak, sa njenim predstavnicima usaglašavane“, kaže se u saopštenju.

Iz MCP su apelovali da se ne preduzimaju jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti koje, kako su kazali, samo smućuju javnost i izazivaju zabunu.

„Razumijevajući da su brojne odredbe ovog Zakona izazvale veliko uznemirenje stručne javnosti i vjernog naroda, prvenstveno u Crnoj Gori, ali i šire, i vjerujući da je u pitanju dobra volja, apelujemo da se ne preduzimaju jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti koje samo smućuju javnost i izazivaju zabunu“, naveli su iz Pravnog savjeta MCP.

Oni su poručili da će Pravni savjet „po blagoslovu i sa punomoćjem nadležnih crkvenih vlasti, blagovremeno preduzeti sve neophodne pravne aktivnosti u pogledu zaštite ugroženih prava naše Crkve“.

„Sve stručnjake i ljude dobre volje koje boli ova najnovija nepravda prema Crkvi, pozivamo da svoje predloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: