Klica: NPCG prošle godine ostvarili najbolje rezultate od osnivanja

Klica je rekao da upravljanje nacionalnim parkovima, njihovim najznačajnjim vrijednostima, uz upravljanje biodiverzitetom ulcinjske Solane i botaničke bašte Dulovine, predstavlja izazov ne samo na nivou javnog preduzeća, već i na nacionalnom
2259 pregleda 15 komentar(a)
Klica, Foto: Zoran Đurić
Klica, Foto: Zoran Đurić

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) ostvarili su u prošloj godini najbolje rezultate od osnivanja tog javnog preduzeća, kazao je direktor NPCG, Elvir Klica.

Prema njegovim riječima, upravljanje nacionalnim parkovima, njihovim najznačajnjim vrijednostima, uz upravljanje biodiverzitetom ulcinjske Solane i botaničke bašte Dulovine, predstavlja izazov ne samo na nivou javnog preduzeća, već i na nacionalnom.

To, kako je naveo, zahtijeva kontinuirani rad i zalaganje svih institucija uključenih u sistem zaštite prirode, kao čvrstu saradnju sa lokalnim upravama, zajednicama i pojedincima.

„JPNP, sa svojih pet organizacionih jedinica, postojećim ljudskim, materijalnim i tehničkim kapacitetima, realizovalo je najveći broj planskih i programskih aktivnosti tokom prošle godine, što je rezultiralo postizanjem pozitivnih rezultata u mnogim segmentima poslovanja“, kazao je Klica, prenosi Infobiro.

Klica je podsjetio da je očuvanje prirode i zaštita životne sredine danas u fokusu ključnih izazova savremenog svijeta, ali i obaveza Crne Gore u kontekstu otvaranja Poglavlja 27, i NPCG u tom procesu imaju veoma značajnu ulogu .

Kako je kazao, potvrda očuvanosti NP je i međunarodna zaštita koju pojedini parkovi uživaju, a rekordna posjeta koja je zabilježena u prethodnoj godini govori o tome da su parkovi sve zanimljiviji inostranim tržištima, što pokazuje i to da ih svjetski mediji i turističke agencije svrstavaju na listu mjesta koja treba posjetiti i tokom ove godine.

„Za nama je jedna veoma uspješna poslovna godina. Posjeta je bila rekordna, skoro 600 hiljada turista je posjetilo NPCG, što se odrazilo i na naše prihode. U poslednje dvije godine su prihodi uvećani za oko milion eura, dok će dobit za poslovnu 2019. godinu prema preliminarnim podacima biti preko pola miliona, što je istorijski, odnosno najbolji rezultat od osnivanja JPNPCG“, kazao je Klica.

On je podsjetio na aktivnosti koje su realizovali u prethodnoj, i istakao da imaju optimistični planovi i za ovu godinu.

„Za ovu godinu smo izradili takođe optimistične Programe upravljanja kojima su predviđena dalja ulaganja u unapređenje turističke infrastrukturu i zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti naših parkova“, rekao je Klica.

U ovoj godini će, kako je naveo, izraditi studije koje se odnose na pritisak posjetilaca, i to za lokalitete Crno jezero u NP Durmitor i Biogradsko jezero u NP Biogradska gora.

Prema riječima Klice, planirana je i izrada Studije o uslovima i načinu obavljanja djelatnosti prevoza turista na Skadarskom jezeru, koja će dati smjernice u smislu održivog broja plovila i načina plovidbe.

„Pored toga, radićemo na izradi Planova upravljanja za sve NP za period od pet godina, a u ovoj godini očekujemo da će NP Biogradska gora dobiti status UNESCO zaštićenog područja, na čemu smo predano radili u prethodnom periodu“, kazao je Klica.

On je dodao da će za nekoliko dana predstavnici NPCG učestvovati na veoma značajnom sastanku u Beču u vezi sa tom temom.

Bonus video: