Berane: Kazna za roditelje koji ne šalju djecu u školu

Petoro beranskih učenika imaju između 110 i 156 neopravdanih izostanaka. Iz OŠ “Vuk Karadžić” ističu da je saradnja sa njihovim porodicama veoma loša od kada ne postoji medijator
4976 pregleda 0 komentar(a)
Škola nije mogla da uspostavi kontakt sa roditeljima: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Škola nije mogla da uspostavi kontakt sa roditeljima: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Protiv roditelja petoro djece zatraženo je da se pokrene prekršajni postupak zbog toga što njihovi mališani duže ne pohađaju nastavu u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Beranama, od kojih pojedini imaju i preko 150 neopravdanih izostanaka.

To se navodi u odluci kancelarije Zaštitnika ljudskih prava sloboda, koju potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković.

“Krajnji cilj navedenih mjera (je), da se izricanjem odgovarajućih kazni spriječi ovakvo ponašanje i sankcionišu oni roditelji koji ne vrše svoja roditeljska prava i obavezu skladu sa zakonom. Takođe, cilj je ukazati roditeljima da se ubuduće ne ponašaju na ovakav način i da djeci obezbijede uslove za nesmetano pohađanje nastave”, navodi se u zaključcima.

U ovoj školskoj godini u tu školu upisano je 28 učenika romsko/egipćanske populacije, od čega redovno pohađa nastavu njih 23 učenika dok pet ne pohađa.

Iz škole su pokušali da uspostave kontakt sa roditeljima ovih učenika, ali bezuspješno.

Zato su obavijestili Prosvjetnu inspekciju i po nalogu inspekcije beranske centre bezjednosti i za socijalni rad.

Naglasili su da je saradnja sa roditeljima veoma loša od kada ne postoji medijator.

“Da se učiteljice svakodnevno suočavaju i pokušavaju da riješe problem higijene, pojave vaški, nedonošenja pribora za rad, koji im je obezbijeđen na početku školske godine; da škola u okviru svojih mogućnosti vodi računa o integraciji RE populacije na svim nivoima”, navodi se u dokumentu.

Prosvjetni inspektor je konstatovao da ti učenici ne pohađaju nastavu, te da su se shodno tome stekli uslovi za primjenu odredbe Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, odnosno, uslovi za podnošenje prekršajne prijave protiv njihovih roditelja.

Dok za jedno dijete nisu utvrđeni izostanci, ostali imaju između 110 i 156 neopravdanih izostanaka.

U slučaju jednog od njih roditelji nisu pronađeni, a jedan od centara je u saznanju da je porodica odselila u Srbiju.

“Dva roditelja kao razlog nepohađanja nastave za djecu istakla su da nemaju organizovan prevoz do škole, dok je roditelj đaka XY koji je učenik VIII razreda, naveo da će se potruditi da njegovo dijete završi vanrednim putem nastavu. Prema raspoloživim podacima za učenika XY i XY, nije obavljen razgovor sa roditeljem”, navodi se u dokumentu.

Školi i Centru za socijalni rad preporučeno je da nastave sa aktivnostima usmjerenim na redovno pohađanje nastave učenika RE polulacije u cilju sprečavanja „drop outa“, da unaprijede saradnju sa roditeljima ovih učenika i sprovode aktivnosti sa njima u cilju podizanja svijesti o obrazovanju djece, da sprovode preventivne aktivnosti usmjerene na sprečavanje napuštanja školovanja RE djece i da Škola u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, razmotri mogućnost angažovanja romskog i egipćanskog obrazovnog medijatora.

Bonus video: