"Piva" sve atraktivnija za turiste

"Najviše posjeta je bilo na raftingu, kao najprodavanijem turističkom proizvodu na našem prostoru", kazao je direktor PP "Piva" Slobodan Delić
1969 pregleda 0 komentar(a)
Najveće interesovanje za rafting na Tari, Foto: Park prirode
Najveće interesovanje za rafting na Tari, Foto: Park prirode

Prošle godine Park prirode (PP) „Piva“ posjetilo je 32.323 turista, dok je na teritoriji opštine Plužine registrovano 9.673 noćenja, odnosno 2.664 više u odnosu na godinu ranije.

„Najviše posjeta je bilo na raftingu, kao najprodavanijem turističkom proizvodu na našem prostoru. Neophodno je istaći da su organizovne posjete na raftingu bile gotovo u potpunosti od strane crnogorskih organizatora raftinga jer su ponuđači raftinga sa strane Bosne i Hercegovine koristili njihov put koji su napravili prije dvije godine, a prethodnih godina su i oni koristili put sa crnogorske strane“, kazao je direktor PP „Piva“ Slobodan Delić.

Prema njegovim riječima, analize vođenja evidencija boravišne takse na prostoru opštine Plužine ukazuju da je broj neprijavljenih noćenja izuzetno veliki, pa će u narednom periodu aktivnosti na unapređenju kontrole naplate boravišne takse biti primarne. Delić je istakao da su tokom prošle godine realizovali niz akcija kako bi unaprijedili i olakšali obavljanje turističkih aktivnosti na prostoru Parka, poput čišćenja, nasipanja i uređenja puteva, uklanjanje rastinja na pješačkim i biciklističkim stazama i čišćenje otpada na prostoru Parka i rijeci Tari.

2,6 hiljada noćenja više u odnosu na godinu ranije registrovano je na teritoriji opštine Plužine. Analize vođenja evidencija boravišne takse na prostoru opštine Plužine ukazuju da je broj neprijavljenih noćenja izuzetno veliki, pa će u narednom periodu aktivnosti na unapređenju kontrole naplate boravišne takse biti primarne.

„Izvršeno je postavljanje dvije nadstrešnice sa klupama i stolovima na lokalitetima Marića česma i Unač, dok su na četiri lokaliteta postavljene info table sa informacijama značajnim za posjetioce. Na čitavom prostoru Parka postavljene su kante za otpatke“, kazao je Delić „Vijestima“.

Slobodan Delić
Slobodan Delić(Foto: Svetlana Mandić)

Prema njegovim riječima, u 2019. godini značajno se radilo na promociji Parka i zaštićenih područja kod djece i omladine, pa su učenici iz Plužina, kao i mališani iz vrtića, uključeni u značajan dio aktivnosti, poput radno-edukativne akcije čišćenja lokaliteta Borje i edukativne posjete „Tivatskim solilima“.

„Na prostoru Pivske planine, u mjestu Odrag, pojedine šumske vrste karakteristične za prostor Parka, presadili smo i formirali svojevrsni arboretum koji će, ukoliko se presađene jedinke prime, biti razvijan i unapređivan, a svakako će unaprijediti ponudu Parka. Kroz postavljanje kamera zamki utvrdili smo da je životinjski svijet Parka izuzetno raznovrstan i bogat, a slične aktivnosti nastavićemo i u narednoj godini“, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, ažuriran je web site, štampan je i plasiran promotivni materijal, a turistička ponuda Plužina predstavljena je na sajmu u Beogradu. Održan je značajan broj muzičkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih manifestacija kako u PP tako i u Plužinama, a Park prirode je, kao partner, učestvovao u projektima prekogranične saradnje.

Najviše posjeta je bilo na raftingu, kao najprodavanijem turističkom proizvodu na našem prostoru. Neophodno je istaći da su organizovne posjete na raftingu bile gotovo u potpunosti od strane crnogorskih organizatora raftinga jer su ponuđači raftinga sa strane BiH koristili njihov put

„I u narednoj godini nastavićemo sa aktivnostima na unapređenju infrastrukture, očuvanju prirodnih vrijednosti i promociji potencijala i turističkih proizvoda opštine i Parka. Planirano je uređenje lokaliteta Brštanovica, izgradnja doka na jezeru, vještačke stijene za penjanje, podstavljanje kamere za nadzor“, samo su dio aktivnosti koje, prema riječima Delića, namjeravaju da realizuju tokom ove godine. „U okviru promovisanja vrijednosti opštine i Parka, ali i bolje informisanosti posjetilaca, Park je prošle godine stavio u funkciju Centar za posjetioce u Šćepan Polju, koji je gotovo osam godina bio zatvoren. Za sada je ovaj prostor opremljen suvenirnicom, a za ovu godinu planiramo da upotpunimo njegov sadržaj“, kazao je Delić.

Bonus video: