Skenderbeg ipak stiže u Ulcinj

Spomenik će biti replika veće postojećeg spomenika u Tirani, samo manjih dimenzija
8146 pregleda 13 komentar(a)
Spomenik će biti postavljen na kružnom toku, Foto: Samir Adrović
Spomenik će biti postavljen na kružnom toku, Foto: Samir Adrović

Ministarstvo kulture dalo je saglasnost Opštini Ulcinj na predlog Programa podizanja spomen-obilježja i izgradnju spomenika Đerđ Kastrioti Skenderbegu na kružnom toku bulevara koji nosi ime poznatog junaka.

To je “Vijestima” potvrdio gradonačelnik Ljoro Nrekić, naglasivši da je Ministarstvo odobrilo gradnju spomenika od izlivene bronze, visine metar i po, na postamentu od tri i po metra, uprkos tome što je lokalna Skupština jednoglasno usvojila predlog odluke da visina figure junaka na konju sa mačem iznosi pet metara.

“To je neka greška službe, trebalo je da stoji do pet metara. Nećemo da preuveličavamo, tri metra je u prirodnoj veličini“, kazao je Nrekić “Vijestima” i dodao da je to konačni epilog postupka.

Prvim predlogom, u članu tri, traženo je da visina figure iznosi svega 15 centimetara, ali je očigledan tehnički propust kasnije ispravljen nakon čega je dobijena saglasnost na 150 centimetara.

Ovo je drugi put da predlozi odluka o izgradnji spomen-obilježja Skenderbegu u Ulcinju trpe ispravke, uprkos jednostavnoj proceduri neophodnoj za dobijanje zelenog svjetla Ministarstva na čijem je čelu Aleksandar Bogdanović.

Skenderbeg Tirana
Spomenik će biti replika već postojećeg u Tirani(Foto: Shutterstock)

Prvi put, Nrekić je od Ministarstva kulture dobio saglasnost na predlog programa i izgradnju spomenika Đerđu Kastrioti, ali je lokalna Skupština usvojila dostavljeni predlog odluke sa punim imenom heroja - Đerđ Kastrioti Skenderbeg.

Inspektor za kulturnu baštinu Veselin Krstićević nakon toga naredio je lokalnoj Skupštini da donese novi Program podizanja spomen-obilježja, koji bi bio saglasan sa rješenjem Ministarstva kulture iz jula 2018.

“SO Ulcinj može donijeti Program o podizanju spomen-obilježja izgradnjom spomenika legendranom junaku i vojskovođi Đerđu Kastrioti samo u okviru date saglasnosti”, piše u rješenju koje je tada potpisao Bogdanović.

On je u obrazloženju naveo da je Nrekić prvi put dostavio predlog programa koji nije bio u cjelosti usklađen sa Zakonom o spomen-obilježjima. Pojasnio je da, kada su u pitanju istaknute ličnosti, zakon u bitnom propisuje da uz obrazloženje razloga za podizanje spomen-obilježja treba izostaviti nepotrebne formulacije koje nijesu neophodne za sadržinu programa.

Ministarstvo je u martu donijelo rješenje o davanju saglasnosti na izmjene i dopune programa za podizanje spomen-obilježja, koje su se odnoslile na brisanje riječi „Đurađ“ i dodavanja riječi „Skenderbeg“ nakon riječi „Kastrioti“. Lokalni paralment je na sjednici krajem istog mjeseca usvojio predlog programa, da bi Ministarstvo početkom novembra dalo saglasnost na zahtjev Nrekića.

U novom predlogu na osnovu projekta arhitekte Shpetima Maraja iz Ulcinja, pored ostalog, ističe se da će će frontalno na postamentu spomenika latiničnim pismom biti ispisano na albanskom jeziku „Gjrergj Kastrioti Skenderbeu 1405- 1468“ i crnogorskom „Đerđ Kastrioti Skenderbeg 1405- 1468“. Rok za podizanje spomenika je mart ove godine, dok će novac obezbijediti albansko-crnogorska dijaspora udružena u fondaciji „Simon Filipaj“ uz ulcinjsku NVO “Don Gjon Buzuku”, koja je i inicijator projekta.

Spomenik će biti replika veće postojećeg spomenika u Tirani, samo manjih dimenzija.

Bista Đerđu Kastrioti Skenderbegu otkrivena je u oktobru ispred istoimene škole u mjestu Zatrijebač u Tuzima.

Bonus video: