Rovčanin: Bez slobode izražavanja i medijskih sloboda nema demokratskog društva

Demokrate dodaju da "vlast koju predvodi partija na čijem je čelu posljednji evropski diktator hapšenjima novinara u 21. vijeku pokazuje da se ne šali u namjeri da točak istorije vrati koju deceniju unazad u vrijeme najrigidnijih totalitarnih režima"
788 pregleda 6 komentar(a)
Rovčanin, Foto: Demokrate
Rovčanin, Foto: Demokrate

Demokratska Crna Gora osudila je hapšenje novinara, kazavši da je "pomjeranje granica medijskih i drugih sloboda nešto za šta smo mislili da smo se trajno izborili u prethodnom vijeku".

Kako se navodi u saopštenju Nikole Rovčanina, portparola Demokrata, "aktuelna vlast traži izgovore da bi uvela protivpravna ograničenja temeljnih ljudskih prava i sloboda, te na taj način pokušava da zastraši cjelokupnu javnost".

Demokrate dodaju da "vlast koju predvodi partija na čijem je čelu posljednji evropski diktator hapšenjima novinara u 21. vijeku pokazuje da se ne šali u namjeri da točak istorije vrati koju deceniju unazad u vrijeme najrigidnijih totalitarnih režima."

"Ovi postupci su nerazumljivi samo do onog trenutka dok ih ne stavimo u kontekst posljednjih društvenih zbivanja. Preko 100000 ljudi u gotovo svim gradovima Crne Gore tjera DPS da u panici donosi nepromišljene odluke. Jedna od njih jeste i udar na slobodu medija. Kao i svaki totalitarni režim, i ovaj, u svojim posljednjim danima, povlači najradikalnije poteze. Stoga sam uvjeren da više ništa ne može zaustaviti potpuno urušavanje ogoljene i raskrinkane DPS družine", navodi se saopštenju.

"Zna se: bez slobode izražavanja i medijskih sloboda nema demokratskog društva. Toga je svjesna i vlast DPS-a, usljed čega i pokazuje riješenost da upravo te slobode guši. Njima ne odgovara demokratizacija našeg društva, ne odgovara im da se čuje druga strana, odgovara im samo da vode jedan beskonačni monolog za koji im, očigledno, više nijesu potrebni ni sagovornici, ni slušaoci.", navodi se saopštenju.

"Iako su se ovog puta ostrvili na medije koji su se mnogo puta krajnje neprofesionalno i zlonamjerno odnosili prema Demokratama, najoštrije osuđujemo hapšenje novinara, kao neprofesionalni i necivilizacijski čin režima kojim se pokušavaju unijeti strah i nemir. Jer, ovdje je riječ o principima, a sve principe Demokratske Crne Gore kada je u pitanju sloboda govora i mišljenja moguće je podvesti pod Volterovu misao: „Ja se ne slažem ni sa jednom riječju koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš“, zaključuje se u saopštenju Rovčanina.

Bonus video: