CDT: Crna Gora se na pogrešan način suprotstavlja medijskim manipulacijama i lažnim vijestima

"Od ključne važnosti za rješavanje ovih problema je poboljšanje uslova za rad i funkcionisanje medija. Nažalost, državni organi Crne Gore više vole da govore o “hibridnim prijetnjama”, a manje da rade na uspostavljanju standarda koji predstavljaju prosvijećen i demokratski odgovor na ovu situaciju"
3089 pregleda 3 komentar(a)
Raičević, Foto: Savo Prelević
Raičević, Foto: Savo Prelević

Demokratske države i društva se moraju suprotstavljati dezinformacijama i medijskim manipulacijama kroz strateški pristup ovom problemu, kroz povećanje medijske pismenosti, stvaranjem kvalitetnijeg ambijenta za rad novinara, umjesto selektivnih hapšenja kreatora i prenosilaca lažnih vijesti, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Urednik portala IN4S Gojko Raičević i urednik portala Borba Dražen Živković pušteni su juče da se brane sa slobode nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici.

Raičević Živković preksinoć su lišeni slobode zbog sumnje da su izvršili krivično djela izazivanje panike i nereda.

Dražen Živković
Živković(Foto: Savo Prelević)

"Kroz rad na projektu Raskrinkavanje.me pokazali smo da dezinformacije u oblasti spoljne politike postoje, da se svjesno i tendenciozno šire i da su na sceni ozbiljne kampanje protiv demokratskih procesa, zapadnih vrijednosti društva, protiv koncepta ljudskih prava i usmjerene na dodatno podizanje tenzija u našem društvu. Zbog toga najoštrije osuđujemo sve one koji proizvode i šire lažne vijesti, a u bazi projekta Raskrinkavanje.me se nalazi oko 300 medija koji su stvarali i prenosili medijske manipulacije iz Crne Gore i regiona. Međutim, način na koji se država pokušava suprotstaviti ovim pojavama je pogrešan i nije svojstven demokratskim društvima", istakli su iz CDT.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da bi Crna Gora trebala da prati evropske politike i da razvije demokratske načine suprotstavljanja ovim pojavama.

"Ovo se posebno odnosi na preporuke iz rezolucije o suprotstavljanju neprijateljskoj propagandi koja je usvojena u januaru 2019. godine. Prije svega treba da razvijemo strategiju za suprotstavljanje ovim pojavama, koju će pratiti i promjena, odnosno prilagođavanje pravnog okvira u ovoj oblasti koji će omogućiti adekvatan odgovor na ove prijetnje, ujedno i zaštiti postulate slobodnog novinarstva", kazali su iz CDT.

Poručili su da je dalje, potrebno pripremiti i sprovoditi kampanje za povećanje medijske pismenosti i na taj način jačati otpornost građanki i građana.

"Od ključne važnosti za rješavanje ovih problema je poboljšanje uslova za rad i funkcionisanje medija. Nažalost, državni organi Crne Gore više vole da govore o “hibridnim prijetnjama”, a manje da rade na uspostavljanju standarda koji predstavljaju prosvijećen i demokratski odgovor na ovu situaciju. Njihova dosadašnja neaktivnost na ovom polju se pokušava kompenzovati nedemokratskim odgovorima na ove prijetnje", kazali su iz CDT.

Oni apeluju na državne organe da se, umjesto ad hoc reakcije konačno suštinski počnu baviti ovim problemom.

"U suprotnom, poslaće poruku da im ovo i ovakvo stanje zapravo odgovara jer neprijatelja države nikad nije dosta. CDT će, kroz projekat Raskrinkavanje, nastaviti da ispunjava preporuke evropskih institucija, da analizira medijski sadržaj, otkriva manipulacije, njihove tvorce i prenosioce i da time doprinosi borbi protiv dezinformacija u Crnoj Gori i regionu", zaključuje se u saopštenju CDT.

Bonus video: