Kupi stan, dobićeš pasoš

Na sajtu dukley.com objavljeno da investitor snosi sve troškove za dobijanje državljanstva za kupce i članove porodica kupaca jednog od šest više miliona vrijednih apartmana Program ekonomskog državljanstva primjenjuje se od 1. januara 2019, dosad su prihvaćena četiri projekta, među njima nema investitora Dukljanskih vrtova, tvrde iz Vlade
27794 pregleda 26 komentar(a)
Luksuzno naselje na Zavali, Foto: Boris Pejović
Luksuzno naselje na Zavali, Foto: Boris Pejović

Kompanija “AMIA”, u čijem posjedu je i kompleks Dukljanski vrtovi, obećavala je državljanstvo potencijalnim kupcima jednog od šest apartmana u tom elitnom naselju u Budvi, iako kupljena milionski vrijedna nekretnina, za sada, ne može obezbijediti crnogorski pasoš.

Prema oglasu na sajtu kompleksa, uz kupljeni apartman se može besplatno do crnogorskog pasoša, ali iz Vlade tvrde drugačije: Dukljanski vrtovi nisu na listi razvojnih projekata na osnovu kojih je sticanje ekonomskog državljanstva uopšte moguće. Iz kompanije “AMIA” tvrde da nisu prekršili procedure.

dukley
Stranica sa oglasom o državljanstvu više nije online(Foto: dukley.com)

Na naslovnici zvaničnog internet sajta brenda dukley.com, pod kojim su i naselje Dukljanski vrtovi, kao i hotel, marina… do petka je aktivna bila stranica sa pozivom zainteresovanima da investiraju u njihove nekretnine, a da će, kako je to navedeno na sajtu, na osnovu Vladinog programa za davanje ekonomskog državljanstva, kupci zauzvrat dobiti crnogorski pasoš. Oglasom je ponuđeno šest apartmana - dva od po 280, tri od po 450 i jedan od 560 kvadratnih metara, po cijenama od 1,8 miliona, dva i po i 3,99 miliona eura. Te nekretnine, kako se navodi u oglasu, ponuđene su na prodaju zahvaljujući ekskluzivnom pravu investitora Dukljanskih vrtova da, kako to navode na sajtu, ograničen broj njihovih novih kupaca može da aplicira za pasoš Crne Gore i to - besplatno.

dukley
Oglas kojim se kupci nekretnina obavještavaju o mogućnosti da dobiju i državljanstvo(Foto: dukley.com)

“Svi troškovi koji se odnose na postupak dobijanja državljanstva za kupce i članove njihovih porodica, uključujući imovinska prava, takse i porezi, plaćeni su kupovinom u Dukljanskim vrtovima”, pisalo je u oglasu na sajtu kompanije. Sporni oglas uklonjen je nakon što su “Vijesti” o svemu uputile pitanja Vladi, odnosno ministarstvima ekonomije i održivog razvoja i turizma, u čijoj je nadležnosti program ekonomskog državljanstva.

Iz kompanije “AMIA” potvrdili su da su izdvojili šest luksuznih jedinica za čije kupce su spremni da snose troškove aplikacije za program. Nisu, međutim, odgovorili i na pitanje zbog čega je sporni oglas uklonjen.

“S obzirom na to da je naš projekat već izgrađen, to se ne može direktno kvalifikovati kao investicioni program u skladu sa odlukom Vlade. Zbog toga smo zaključili sporazum sa ovlašćenim agentom ‘Arton Capital’ o procesuiranju aplikacija naših kupaca, koji bi istovremeno kupovinom na Dukley Gardens kupovali i nekretninu u licenciranom projektu na sjeveru Crne Gore”, navodi se u odgovoru kompanije, koji potpisuje njihov zastupnik advokat Dragan Prelević.

Dodaje se i da su prihvatili da snose troškove za dobijanje državljanstva, a da je to za njihove kupce i njihove porodice - bonus. “Jer za istu cijenu mogu dobiti i državljanstvo i investirati u licenciranom projektu na sjeveru Crne Gore. Ovaj postupak ni na koji način ne odstupa od procedure koja je ista za sve druge aplikantne. Dukley Gardens ni na koji način ne učestvuje u postupku koji aplikant i njegova porodica sprovode sa licenciranim agentom”, piše u odgovoru kompanije “AMIA”.

Iz “Arton Capitala” potvrdili su da sa kompanijom “AMIA” imaju ugovor “o upućivanju zainteresovanih klijenata za sticanje crnogorskog državljanstva putem ulaganja”. Ali, kazali su i da “svaki potencijani aplikant mora ulagati isključivo u projekte licencirane od strane Vlade Crne Gore kako bi se kvalifikovao za dobijanje državljanstva”. Investitori Dukljanskih, međutim, nisu na spisku do sada prihvaćenih projekata za ekonomsko državljanstvo.

Iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću, odgovarajući na pitanja, podsjetili su na uslove pod kojima je, kroz taj program, moguće dobiti pasoš Crne Gore i kazali da Dukljanski vrtovi nisu na listi programa ulaganja. Nisu odgovorili i da li će i šta preduzeti ukoliko se ispostavi da investitor oglasom obmanjuje kupce.

“Lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore ISKLJUČIVO ulaganjem u jedan od razvojnih projekata sa liste razvojnih projekata koja je objavljena na portalu Sekretarijata za razvojne projekte i to nakon ispunjavanja niza uslova koji su detaljno prezentirani na portalu. Kompleks nekretnina koji pominjete u Vašem pitanju se ne nalazi na Listi, te stoga kupovinom nekretnina koje pominjete u Vašem pitanju nije moguće steći državljanstvo Crne Gore prijemom radi realizacije Posebnog programa”, piše u odgovoru iz Vlade, koji potpisuje Srđan Kusovac, savjetnik premijera Duška Markovića i rukovodilac službe za odnose sa javnošću.

Vladina Odluka o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore primjenjuje se od 1. januara 2019. Na osnovu te odluke, u naredne tri godine moguće je najviše izdati 2.000 crnogorskih pasoša.

Model Vladinog programa za sticanje crnogorskog pasoša je donacija i investicija. Donacija se odnosi na iznos namijenjen za razvoj manje razvijenih opština. Donacija iznosi 100.000 eura po zahtjevu aplikanta, što je za 2.000 zahtjeva 200 miliona eura.

Investicija se odnosi na iznos namijenjen za ulaganje u jedan od razvojnih projekata sa Vladine liste razvojnih projekata. Aplikant bi trebalo da uplati najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorju ili najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu. Aplikant mora da položi 15.000 eura za sebe, po 10.000 za najviše četiri člana porodice i po 50.000 za svakog narednog člana porodice.

Za crnogorsko državljanstvo, prema uslovima, može da aplicira stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenom za uplatu i ulaganja u skladu sa Vladinom odlukom. Ako se naknadno utvrdi da je osoba koje je stekla crnogorsko državljanstvo prijemom u skladu sa odlukom dala lažne podatke ili namjerno prikrivala činjenice i okolnosti, kao i u slučaju da je agent za ocjenu međunarodne podobnosti za tu osobu u svom izvještaju dao netačne podatke, donijeće se rješenje o gubitku državljanstva.

Pua, Statis i Bidilo već dobili državljanstvo, ali traže još

Prema listi koja je objavljena sredinom novembra prošle godine, Vlada je prihvatila četiri projekta na osnovu kojih će investitori moći da dobiju ekonomsko državljanstvo. Prihvaćen je projekat za gradnju kondo hotela u Kolašinu, firme “Kolašin Resort & Spa”. Prema podacima iz centralnog registra, osnivač te kompanije je of-shore firma “Oriental Management INC” iz Malezije.

Predstavnik vlasnika u bordu direktora i potencijalni novi crnogorski državljani su Rowshan Ara Chowdhury, Mohammed Abdul Alim Chowdhury i Salim Chowdhury Nirjhor.

Vlada je prihvatila i predlog firme “CG Resort”, za izgradnju hotela “Breza”, takođe u Kolašinu. Iza “CG Resorta” stoji firma “CG Investment”, čiji je osnivač Ivan Bidilo u januaru 2017. dobio crnogorsko državljanstvo na zahtjev aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Crnogorsko državljanstvo već imaju i Vei Seng Pol Pua i Petros Statis, čiji su predlozi takođe na listi razvojnih projekata - Pua i “Adriatic propertis” sa hotelom “Kraljičina plaža” u Miločeru, a Statisova firma “Durmitor hotel and villas” sa hotelom “Durmitor” na Žabljaku.

Bonus video: