Gospić obećao Pljevljacima više vode

I pored više izvorišta, česta su isključenja zbog kvarova i neispravnosti
2328 pregleda 1 komentar(a)
Voda često nije za piće, pa građani idu na izvor, Foto: Goran Malidžan
Voda često nije za piće, pa građani idu na izvor, Foto: Goran Malidžan

Pljevaljsko opštinsko preduzeće “Vodovod” u ovoj godini realizovaće više projekata, s ciljem poboljšanja vodosnabdijevanja.

To tvrdi izvršni direktor Čedo Gospić, ističući da je najvažniji projekat - rekonstrukcija postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi, sa kojeg se vodom snabdijeva veći dio grada.

Taj projekat, naglašava Gospić, vrijedan je više od 5,5 miliona eura i realizovaće se fazno.

“Već smo krenuli sa realizacijom projekta. Počela je prva faza rekonstrukcije postrojenja na Pliješi, vrijedna 280 hiljada eura. Druga faza koja će se raditi početkom ove godine uz pomoć Opštine i države vrijedna je 350 hiljada eura“, rekao je Gospić.

Gospić
Gospić(Foto: Goran Malidžan)

U okviru prve faze, radi se zamjena ispune filterskih polja, reparacija donjeg distributivnog sistema, kao i nabavka granulisanog šljunka, kvarcnog pijeska i antracit granulacije za šest filterskih polja.

Radi se i zamjena kompletnog dotrajalog čeličnog cjevovoda, zamjena ventila i aktuatora.

Realizacijom te dvije pozicije poboljšaće se sistem filtriranja, što će se, kako nadležni očekuju, direktno odraziti na smanjenje mutnoće vode.

U drugoj fazi radiće se noseća konstrukcija za lamele-pregrade, ugradnja u betonski taložnik, kao i montaža segmenata lamela na taložnicima u kojima će se montirati ispuna.

U “Vodovovu” ističu da će u okviru druge faze rekonstrukcije instalirati sistem za doziranje koagulanta i flokulanta, koji nije bio u funkciji od osamdesetih godina prošlog vijeka, iako je bio predviđen projektom.

Biće demontirana postojeća i montirana nova oprema za doziranje koagulanata, pumpe i dozirnih crijeva.

Realizacijom te dvije faze, odnosno uvođenjem nove tehnologije prečišćavanja, poboljšaće se sistem prečišćavanja izvorske i jezerske vode iz akumulacije Otilovići, što će direktno uticati na smanjenje mutnoće.

Za rekonstrukciju postrojenja za preradu pitke vode Pliješ Opština je u budžetu za ovu godinu predvidjela 180.000 eura.

Osim rekonstrukcije postrojenja Pliješ, biće izgrađene i fabrike za prečišćavanje pitke vode na druga dva vodovoda - Breznica i Bogiševac.

Radovi na Bogiševcu vrijedni su oko 460 hiljada eura, a na Breznici oko 1,68 miliona, od čega će polovinu novca donirati država, a pola Vlada Slovenije. Očekuje se da će se realizacijom kapitalnih projekata značajno smanjiti broj dana kada voda iz gradskog vodovoda nije za piće.

Gospić je kazao da će tokom godine raditi i na sanaciji i tri vodoizvorišta u Odžaku i vodoizvorišta na Jugoštici koji su u lošem stanju, što uzrokuje velike gubitke na mreži.

“Uradiće se rekonstrukcija glavnog cjevovoda za grad za visoku i nisku zonu, za šta je predviđeno 300 hiljada eura. Na tom dijelu su veliki veliki gubici vode na mreži“.

Gubi se sedam od deset litara vode

Zbog dotrajalih vodovodnih instalacija gubici na vodovodnoj mreži u Pljevljima iznose više od 70 odsto, odnosno od sto litara do potrošača dođe svega tridesetak, dok ostala količina vode iscuri iz dotrajalih cijevi.

Da bi obezbijedili kvalitetno vodosnabdijevanje, radnici “Vodovoda” primorani su svakodnevno da otklanjaju veliki broj kvarova na mreži.

“Vodovod” je u saradnji sa Opštinom Pljevlja u prethodnom periodu rekonstruisao vodovodnu mrežu u desetak ulica u gradu, što je dovelo do smanjenja gubitaka na mreži. U “Vodovodu” kažu da je ove godine planirana rekonstrukcija hidroinfrastrukture u još desetak ulica u gradu.

Bonus video: