Ove godine milionska rekonstrukcija pet škola

Ambasadorka Rajzing Rajnke rekla je da je Vlada SAD od 2009. kroz Program humanitarne pomoći izdvojila više od 13 miliona dolara za finansiranje 51 projekta koji su značajno poboljšali kvalitet života građana Crne Gore
1977 pregleda 0 komentar(a)
Ambasadorka Rajzing Rajnke i minstar Šehović, Foto: Vlada Crne Gore
Ambasadorka Rajzing Rajnke i minstar Šehović, Foto: Vlada Crne Gore

Ambasada SAD u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom prosvjete realizuje ukupno petnaest projekata koji se odnose na obrazovnu infrastrukturu, čija je ukupna vrijednost skoro tri miliona eura, a samo za ovu godinu planirana je rekonstrukcija pet škola vrijedna preko million eura.

To su saopštili danas ministar prosvjete, Damir Šehović, i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, predstavljajući zajedničke projekte.

"Projekti se realizuju ulaganjima obezbijeđenim preko Ambasadine Kancelarije za odbrambenu saradnju, dijelom iz Ministarstva, a Ministarstvo obezbjeđuje projektnu dokumentaciju i stručni nadzor nad radovima. Mogu se podijeliti na četiri segmenta, u zavisnosti od faze u kojoj se nalaze", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Prva faza, koja je, kako navode, pri kraju realizacije, vrijedna je oko 620.000 eura. "Uključuje rekonstrukcije na četiri škole: OŠ “18. oktobar” Bioče sa radovima vrijednim oko 109.000 eura; predškolsku ustanovu “Radmila Nedić” iz Berana sa radovima vrijednim oko 104.000 eura; OŠ "Sutjeska” sa radovima vrijednim oko 200.000 eura; OŠ “Mihailo Žugić” iz Pljevalja gdje je ugovorena vrijednost radova čak 213.000 eura", navodi se u saopštenju.

min
Sa predstavljanja projekata(Foto: Vlada Crne Gore)

Pored pomenutih objekata iz prve faze, saopšteno je da će se na još većem broju objekata raditi u toku ove godine, kroz drugu fazu koja se odnosi na pet škola, a ukupno vrijedi preko million eura.

"Tu spada Srednja stručna škola “Braća Selić iz Kolašina gdje je vrijednost radova preko 150.000 eura, a radovi, koji su već otpočeli, se odnose na zamjenu spoljašnje stolarije, djelimičnu zamjenu krova, sanaciju fasade, zamjenu osvjetljenja i sl; OŠ “25. maj” iz Rožaja gdje su radovi takođe počeli, vrijednost investicije je čak preko 350.000 eura, a radi se na kompletnoj zamjeni krovnog pokrivača i toaletima; OŠ “Aleksa Bećo Đilas” iz Bijelog Polja, gdje je vrijednost radova oko 127.000 eura, a radovi će se odnositi na totalnu rekonstrukciju objekta i centralno grijanje; OŠ „Lubnice“ iz Berana sa radovima vrijednim oko 202.000 eura koji se odnose na totalnu rekonstrukciju; OŠ „Bratstvo i jedinstvo“ iz Pljevalja, u koju će biti uloženo preko 201.000 eura i to u totalnu rekonstrukciju enterijera i nove toalete", navode iz ministarstva.

Ministar Šehović je ovim povodom kazao da se odlična saradnja koju Ministasrtvo prosvjete ima sa ambasadom SAD u Crnoj Gori ogleda u ovim konretnim, višemilionskim projektima.

"S obzirom na to da ovdje govorimo o ozbiljnim unapređenjima obrazovne infrastrukture, partnerstvo koje prosvjeta ima sa Ambasadom nesumnjivo jeste čvrsto, otvoreno i izuzetno značajno za naš obrazovni sistem. Ono se pak ne ogleda samo u dogovaranju ovakvih projekata, već i u njihovoj zajedničkoj realizaciji, gdje postoji konstantna komunikacija. Takođe, ovo je prilika da istaknem da smo vrlo ponosni na činjenicu što smo, sa nivoa Ministarstva, uspjeli da, ne samo unaprijedimo obrazovnu infrastrukturu iz tekućeg i kapitalnog budžeta, već i stvorimo trajna partnerstva i prijateljstva, kako na međudržavnom nivou, tako i sa crnogorskom privredom koja se sve više okreće ulaganjima u obrazovanje“, rekao je Šehović.

Ambasadorka Rajzing Rajnke rekla je, kako navode iz ministarstva, da je Vlada SAD od 2009. kroz Program humanitarne pomoći izdvojila više od 13 miliona dolara za finansiranje 51 projekta koji su značajno poboljšali kvalitet života građana Crne Gore, uključujući izgradnju ili obnovu škola, dječjih vrtića i domova zdravlja u cijeloj zemlji. “Proteklih nekoliko mjeseci posjetila sam nekoliko naših nedavno završenih projekata i uvijek sam ponosna i srećna kad vidim da građani Crne Gore imaju jasnu i konkretnu korist od tih projekata,” kazala je ambasadorka.

Najavljene su i nove rekonstrukcije, koje bi trebalo da se realizuju u trećoj i četvrtoj fazi projektne saradnje ambasade SAD i Ministarstva prosvjete. Tako će treća i četvrta faza, koje su ukupno vrijedne više od million eura, uključivati i radove na školama: “Bajo Jojić” u Andrijevici, “Milan Vukotić” u Golubovcima, "Dušan Bojović" u Nikšiću, “Vuk Knežević” na Žabljaku, “Tanasije Pejatović” u Pljevljima i "Marko Miljanov” u Bijelom Polju.

Ambasada SAD najavila je i dodatne donacije koje bi se, između ostalog, ticale školske sportske infrastrukture. Ministar i ambasadorka zaključili su izlaganja uvjerenjima da su navedeni projekti jasan pokazatelj izuzetne saradnje, koja će se nastaviti i u narednim godinama.

Bonus video: