Međunarodno priznanje za zaštitu vidre

Crnogorsko Udruženje Living Green dobitnik nagrade kao nao najbolja organizacija
1175 pregleda 0 komentar(a)
Vidra
Vidra

Udruženje Living Green čiji je jedan od glavnih ciljeva zaštita vidre, dobitnik je priznanja koje dodjeljuje Međunarodni fond za zaštitu vidre (The International Otter Survival Fund, IOSF).

Crnogorskoj organizaciji uručen je Oskar u kategoriji najbolja grupa, odnosno organizacija.

Iz Living Green, čiji je osnivač Ninoslav Đurović, podsjećaju da se nagrada dodjeljuje od 2016.

“Veoma smo ponosni... U ovome nam je uveliko pomogao naš projekat ‘ZaPazi vidru’, kao i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, kojoj smo zahvalni na saradnji”, rekao je Đurović. Vidra je ugrožena i zaštićena vrsta u Evropi, a isti je slučaj i sa Crnom Gorom. Đurović je ranije “Vijestima” rekao da je za zaštitu vidre potreban konkretniji zakonski okvir.

“Država Crna Gora nema podatke o broju jedinki te životinjske vrste. Postoje tek procjene i nakon dugogodišnjeg monitoringa na Skadarskom jezeru, procjenjujemo da na tom prostoru, na crnogorskoj i albanskoj strani, ima najviše 20 do 40 jedinki”, rekao je on.

U cilju podizanja svijesti o značaju vidre, ali i njenom statusu u Crnoj Gori, u toj organizaciji organizovali su više akcija - tokom proljeća obilježili su Svjetski dan vidre, što je prvi takav događaj u Crnoj Gori posvećen toj životinji. Organizovano je i foto, odnosno video takmičenje “ZaPazi vidru”, za one koji snime vidru na terenu, na teritoriji Crne Gore.

Vidra je, objašnjava Đurović, veoma pouzdan i važan indikator čiste sredine, i zato se i nalazi na grbu Bernske konvencije. Njena staništa su čiste rijeke i jezera, vidra se može naći i na moru, u blizini nekog potoka ili rijeke, što je slučaj sa Bojanom. Vidra živi na obalama sa vegetacijom i gdje za nju ima dovoljno hrane. Mesožder je, hrani se žabama, puževima, manjim pticama, miševima... Njega glavna hrana je riba, zbog čega je vidra često na udaru ribolovaca.

Postoji više vrsta vidre, a u Crnoj Gori prisutna je evroazijska vidra.

Bonus video: