Formirana komisija koja će se baviti problemom kvaliteta vazduha u Bijelom Polju

Predložiće mjere i rješenja poboljšljanja vazduha i sačiniti spisak zagađivača
2265 pregleda 4 komentar(a)
Juče u Bijelom Polju, Foto: Fokuspress.com
Juče u Bijelom Polju, Foto: Fokuspress.com
Ažurirano: 16.01.2020. 11:11h

Bijelo Polje Nakon rezultata mjerenja da je Bijelo Polje juče bio najzagađeniji grad u Crnoj Gori u toj opštini danas je formirana komisija, koja će se pozabaviti stvarnim stanjem kvaliteta vazduha, te iznalaženjem rješenja za otklanjnja lošeg uticaja po zdravlje ljudi. Komisiju je formirao predsjednik Opštine Petar Smolović a sastavljena je od predstavnika lokalne samouprave, stručnih lica i civilnog sektora.

“Zadatak ove komisije je da utvrdi trenutno stanje kvaliteta vazduha u Bijelom Polju, da uporedi to stanje sa stanjem kvaliteta vazduha u predhodnom vremenskom periodu, te trend stanja vazduha u narednom period, da sačini spisak (potencijalnih) zagađivača vazduha u Bijelom Polju i utvrdi ostale uzroke zagađenja vazduha u Bijelom Polju, da predloži mjere i rješenja poboljšanja i unapređenja stanja kvaliteta vazduha u Bijelom Polju i da predsjedniku Opštine Bijelo Polje podnese izvještaj o rezultatima svoga rada”, kazao je PR Opštine Slobodan Šebek.

Iz Opštine podsjećaju da visoke vrijednosti PM 10 čestica nijesu zabilježene samo u Bijelom Polju već i u Pljevljima, Podgorici, Nikšiću ali i u gradovima regiona.

PM10 čestice u zimskom periodu nastaju sagorijevanjem drveta i uglja u ložištima, a stvaraju se i pri sagorijevanju goriva u motorima vozilima, u industrijskoj proizvodnji i štetno utiču na ljudsko zdravlje”, kazao je Šebek.

Skupština Opštine Bijelo Polje na prethodnoj sjednici usvojila i Lokalni plan zaštite životne sredine Bijelog Polja za period 2020 – 2024. godine koji između ostalog obrađuje i temu kvaliteta vazduha, te daje kratkoročne i dugoročne prijedloge mjera zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha u Bijelom Polju.

Bonus video: