Konačno se oglasili nadležni: Vazduh zagađen u više gradova

"Na sastanku je dogovoreno pojačano svakodnevno informisanje građana o prognozama stanja kvaliteta vazduha u zavisnosti od metereoloških uslova, koje će sadržati i preporuke građanima, naročito vulnerabilnim grupama, o načinu ponašanja i prilagođavanja životnih i radnih aktivnosti stanju kvaliteta vazduha"
5634 pregleda 12 komentar(a)
Jutarnje nalaganje guma u naselju Konik, Podgorica, Foto: Čitalac, Čitalac
Jutarnje nalaganje guma u naselju Konik, Podgorica, Foto: Čitalac, Čitalac
Ažurirano: 16.01.2020. 18:59h

Vazduh u određenom broju crnogorskih gradova ovih dana bio je zagađen, a o daljim prognozama, uz preporuke kako da se ponašaju u skladu sa registrovanim stanjem, građani će u narednim danima dobijati svakodnevne informacije.

To je saopšteno nakon sastanka predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (EPA), Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Instituta za javno zdravlje, koji je održan "s obzirom na prekoračenja emisija zagađujućih materija u vazduhu, koja su prisutna ovih dana".

"Na sastanku je dogovoreno pojačano svakodnevno informisanje građana o prognozama stanja kvaliteta vazduha u zavisnosti od metereoloških uslova, koje će sadržati i preporuke građanima, naročito vulnerabilnim grupama, o načinu ponašanja i prilagođavanja životnih i radnih aktivnosti stanju kvaliteta vazduha", navodi se u saopštenju.

Građani danima diskutuju o kvalitetu vazduha, ali se nadležni nijednom nisu i zvanično oglasili da potvrde navode o eventualnom zagađenju. O tome su "Vijesti" pisale juče, nakon čega je uslijedio i jučerašnji sastanak predstavnika nadležnih institucija.

Prekoračenja se, kako su naveli, dešavaju uglavnom tokom sezone grijanja i ona su izražena u onim djelovima Crne Gore koji su pod uticajem značajnih meteoroloških situacija koje u pojedinim danima imaju ekstremne osobine.

„Svjedoci smo da je sami početak kalendarske godine uvijek u znaku hladno-ledenog vremena sa ekstremno niskim temperaturama u pojedinim danima. Takođe, dešavaju se uticaji visokog vazdušnog pritiska sa pojavom mraznih temperatura“, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, učestale su temperaturne inverzije sa potpunim izostankom provjetravanja u tim danima.

„Osim toga, korišćenje kolektivnih i individualnih ložišta, te uticaj sabraćaja i povećana upotreba vozila na kvalitet vazduha, spaljivanje otpada i slično. takođe doprinosi kumulativno negativnom uticaju na kvalitet vazduha bilo gdje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da takvo meteorološko stanje u velikoj mjeri smanjuje željene efekte brojnih administrativnih i tehničkih mjera koje nadležni organi u kontinuitetu sprovode.

Iz Ministarstva su naglasili da je smanjenje zagađenja vazduha dugoročan proces, o čemu svjedoči i činjenica da se 17 od 28 država članica EU i nakon dugogodišnjeg članstva susrijeće sa ovim problemom.

Kako su naveli, prema posljednjem izvještaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine iz prošle godine o kvalitetu vazduha u Evropi, koncentracije suspendovanih čestica PM10 prelazile su granične vrijednosti u velikom dijelu Evrope.

Dodaje se da, ukoliko bi se uzele strože vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a čije se uvođenje planira u EU, prekoračenja postoje u svim državama članicama EU, osim Estonije, Finske i Irske.

„S tim u vezi u okviru pregovora u Poglavlju 27, već smo u prvoj godini pregovora tokom 2019. ukazali Evropskoj komisiji na to kako namjeravamo da riješimoj ovaj kompleksan problem, u kojim rokovima i procijenili potrebna finansijska sredstva za njegovo prevazilaženje“, kazali su iz Ministarstva.

U tom resoru se nadaju da će, upravo uz pomoć evropskih kolega koji se duže vrijeme bore sa problemom zagađenog vazduha, uz provjerena iskustva i preporuke o najboljoj praksi koja je za sada dala rezultate, uspjeti da unaprijede kvalitet vazduha u Crnoj Gori.

Kako su naveli, adekvatan strateški i pravni okvir pruža u Crnoj Gori osnovu za vršenja potrebnih mjerenja u segmentima životne sredine i kontinuirano praćenja stanja životne sredine, kao i preduzimanje konkretnih aktivnosti i planiranje dugoročnih aktivnosti.

Bonus video: