Amfilohije: Dolje Vlada ako insistira na ovom zakonu

"Ako je Vlada narodna kao što kaže da jeste, ona će poslušati glas svoga naroda da se ukloni taj bezbožni, bezakoni i anticrkveni zakon koji su oni nametnuli Crnoj Gori prvi put u njenoj istoriji"
23973 pregleda 602 komentar(a)
Amfilohije u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Amfilohije u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je večeras iz Tivta da država mora povući tek usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti koga je nazvao "minom postavjenom u temelje Crne Gore".

Amfilohije je predvodio litiju u Tivtu, a na litijama širom Crne Gore zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti okupilo se više hiljada građana.

"Ako je Vlada narodna kao što kaže da jeste, ona će poslušati glas svoga naroda da se ukloni taj bezbožni, bezakoni i anticrkveni zakon koji su oni nametnuli Crnoj Gori prvi put u njenoj istoriji. I nema drugoga – ako je to istinska narodna vlast nego da ona posluša glas naroda. Samo se to i traži od njih. Ukoliko ona hoće da potvrdi da je narodna vlast, ona će to i uraditi. Ako insistira na tom zakonu i nameće taj bezakoni zakon, onda ja kao mitropolit crnogorsko-primorski i nasljednik Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca, ja moram da kažem ovdje pred svima vama: Dolje bezakona Vlada", kazao je Amfilohije obraćajući se hiljadama ljudi koji su se okupili u i oko crkve Svetog Save u Tivtu.

Govoreći o "dugoj istoriji pravoslavne crkve u ovom kraju i utemeljenje od Svetog Save, prve Zetske episkopije 1219. na tivatskoj Prevlaci", mitropolit je kazao da nijedna svetovna vlast u tih preko 800 godina nije pokušavala da crkvi oduzima imovinu koju su joj prilagali vjernici ili je ona sama sticala.

"Bez obzira ko je ovdje vladao, čak i kada su bile okupacije Mletačke Republike i Austro-Ugarske, ni u tim vremenima kada su vršeni mnogi drugi zločini, ipak je vladao zakon Božiji i to pravilo Božije da se svetinje ne diraju, nije gaženo. Prihvatano je da je u imenu Božijem sud i pravda. Svi su oni poštovali Crkvu Božiju i poštovali zakon Božiji. Sve je to, uključujući i vrijeme kada su okupatori gazili ovim prostorima, trajalo do naših vremena i niko nije pozivao da se gazi zakon Božiji, otimaju i skrnave svetinje Božije. Prvi put u istoriji Boke Kotorske i Crne Gore pojavljuje se Vlada i vlast koja uvodi bezakonje i pretvara ga u zakon, goneći Crkvu Božiju i prijeteći da otimaju sve te Božije hramove koje niko nikada nije otimao od Crkve. Veliko je to zlo i mi smo tražili i molili Vladu Crne Gore da takve besudne zakone ne donose jer time postavljaju minu u temelje Crne Gore, zasnivaju njenu budućnost ne nazakonu i pravdi, već na duhu bogoubistva i bratoubistva", poručio je Amfilohije dodajući da su to radili samo lenjinisti i staljinisti u Sovjetskom Savezu.

On je istakao da se čak ni komunističke vlasti u SFRJ, "nisu usudile da urade ono što je danas uradila bezbožna Vlada Crne Gore primoravši Skupštinu da ona potvrdi to bezakonje".

"Nije to dobro jer se time ponižava ovaj narod, ponižava se Crkva Božija i svi oni koji vjeruju u živoga Boga. Ovo večerašnje naše i sabranje naroda svih ovih dana po Crnoj Gori, svjedoči da je ogromna većina naroda protiv toga bezakonja. Ono što se danas događa u Crnoj Gori, to se ne može dogoditi ni u jednoj državi evropskoj jer je narod duhovno vaskrsao", kazao je Amfilohije dodajući da se "skinuo pepeo sa žara vjere u narodu i sada se taj oganj razbuktao u dušama naroda koji hodi duž cijele Crne Gore i poziva ovu vlast koja kaže da je narodna, da se ukloni taj bezbožni, bezakoni i anticrkveni zakon."

"Ako je ovo narodna vlast ona čuti glas naroda, a ako nije, onda neka se ona skine sa grbače naroda da bi narod mogao da diše punim plućima i da poštuje sebe i svoje svetinje", kazao je Amfilohije dodajući da "glas naroda čuje i sva Evropa i Amerika jer ovo što se kod nas događa ima odjeka širom svijeta".

Istakao je da da su pozdrave za aktivnosti i borbu Mitropolije protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti iskazale ne samo pravoslavne države Evrope, već i crkveni velikodostojnici Jerusalima.

Kazao je da je rezerve prem tom zakonu iskazao i poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo.

"Sva Crkva Božija, i Istoka i Zapada, pa i Rimska crkva je protiv toga bezakonja", podvukao je Amfilohije, pozivajući Vladu da odustane od Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da sa Srpskom pravoslavnom crkvomu Crnoj Gori sklopi temeljni ugovor kakve je već sklopila sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom.

"Tražimo od Vlade da nas oslobodi tog bezakonja da bi onda zaista progovorio Božiji zakon, ljubav i zajedništvo. Pozivamo ih da ne grade sudbinu Crne Gor na bratoubilaštvu i bogoubilaštvu, već da skinu to bezakonje sa vrata ovog naroda i države da bi onda narod ovaj i Crna Gora mogli jednim srcem i jednom dušom živjeti, da se svi zagrlimo u bratskoj ljubavi i složimo u zajedništvu – i mi pravoslavni i naša braća rimokatolici, Muslimani, Jevreji i onih drugih vjera koje su ovdje prisutne, čak i oni koji se i dana ispovjedaju kao ateisti na čelu sa predsjednikom Crne Gore (Milom Đukanovićem)", zaključio je Amfilohije.

Bonus video: