Radionica u Nikšiću: Klimatske promjene utiču na biodiverzitet

„Naš projekat je pokazao da je tema veoma interesantna i da se objedinjenom aktivnošću građana, civilnih udruženja, lokalne samouprave i institucija sistema mogu postići određeni rezultati“, kazala je Bajagić
939 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Svtlana Mandić
Sa radionice, Foto: Svtlana Mandić
Ažurirano: 17.01.2020. 14:39h

„Jedno od najaktuelnijih pitanja jeste kako se klimatske promjene odražavaju na živi svijet i biodiverzitet. Nauka je dokazala da da je atropogeni faktor glavni krivac klimatskih promjena. Emisija gasova i efekat staklene bašte doprinijeli su otopljavanju, a s druge strane ono što je važno za svakog pojedinca jeste njegova uloga u svemu tome. Priroda je zbog klimatskih promjena i ekstremnih situacija 'osjetljivanja' zato je potrebna veća pažnja svakog pojedinca, posebno u dijelu godine kada su ekstremne temperature i velike suše“, kazao je direktor Hidrometereološkog zavoda Crne Gore, Luka Mitrović, na dvodnevnoj radionici koju je u Nikšiću organizuje NVO „Morakovo“.

Radionici, koja je posvećena značaju očuvanja biodiverziteta i klimatskim promjena, prisusustvovali su predstavnici Opštine, NVO sektora, građani.

Govoreći o uticaju klimatskih promjena na biodiverzitet nikšićke Župe, Mitrović je podsjetio na požare koji su taj kraj zadesili 2011. i 2017.godine.

„Tada su nastradali ogromni šumski kompleksi, a sve biljne i životinjske vrste koje su tamo imale stanište nestale su. Ne treba zaboraviti da svaki pojedinac ima svoju ulogu u procesu smanjenja emisije štetnih gasova, kao i ponašanja u prirodi, dok je uloga lokalne zajednice i države da sprovede mjere i programe koji se odnose na očuvanje sadašnjih resursa biodiverziteta“, kazao je Mitrović.

Boro Vuković, iz opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora izaštitu životne sredine, govorio je o biodiverzitetu u planovima iprogramima rada lokalne uprave, dok je Radmila Bajagić, asistentkinja na projektu „Značaj očuvanja biodiverziteta u Župi nikšićkoj“, u sklopu koga je organizovana pomenuta radionica, predstavila projekat.

Kako je kazala biodiverzitet u Crnoj Gori je zanemaren kako od strane građana, tako i od strane donosioca odluka. „Naš projekat je pokazao da je tema veoma interesantna i da se objedinjenom aktivnošću građana, civilnih udruženja, lokalne samouprave i institucija sistema mogu postići određeni rezultati“, kazala je Bajagić.

Tokom šestomjesečnog projekta planirano je, prema njenim riječima, uspostavljanje on-line platforme za biodiverzitet i održivi razvoj, kao i niz aktivnosti koje će doprinijeti implementaciji EU zakonodavstva iz oblasti zaštite prirode za bolju zaštitu i restauraciju ekosistema i usluga koje obezbjeđuju i veće korišćenje zelene infrastrukture.

Projekat Udruženja za očuvanje prirode i promociju turizma „Morakovo" sprovodi se kroz aktivnost dodjele malih grantova u okviru projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona koji finansira Evropska unija, sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore, a realizuje FORS Montenegro.

Bonus video: