"DRŽAVA NIKAD NIJE BILA VLASNIK CRKVENE IMOVINE"

Irinej: Neka budu Crnogorci ili ostalo što žele, ali neka ne progone Srbe

"Crkva nema šta da dokazuje. Ona je oduvijek bila vlasnik svoga imanja, zajedno sa narodom", naglasio je Irinej
16067 pregleda 139 komentar(a)
Irinej, Foto: SPC, SPC
Irinej, Foto: SPC, SPC
Ažurirano: 18.01.2020. 13:52h

Strašno je ono što se danas dešava u Crnoj Gori jer se jedan dio naroda odriče svog porijekla i svoje istorije, rekao je patrijarh srpski Irinej, objavljeno je danas na sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Kako je navedeno na sajtu SPC, Irinej je juče u Sabornoj crkvi u Beogradu služio "moleban za spas srpskog naroda u Crnoj Gori i svim srpskim zemljama".

"Da Gospod otkloni iskušenja koja su se nadnijela nad srpskim narodom, a posebno nad našim narodom u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji. Njihova je stvar šta će biti. Neka budu Crnogorci ili ostalo što žele, ali neka ne progone Srbe, neka ostave srpski narod, a posebno srpske svetinje", kazao je Irinej u govoru nakon molebana.

On je dodao da država nikad nije bila vlasnik crkvene imovine ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori.

"Crkva nema šta da dokazuje. Ona je oduvijek bila vlasnik svoga imanja, zajedno sa narodom", naglasio je Irinej.

Irinej je navodeći riječi Petra II Petrovića Njegoša "Udar nađe iskru u kamenu", kazao da se na veliko čuđenje i divljenje digla na noge cijela Crna Gora.

"Probudila se Crna Gora i u vjerskom i u nacionalnom pogledu. Došlo je narodu do svijesti o značaju i ulozi vjere i Crkve, i kada je to dovedeno u pitanje pokrenuo se narod da brani svoje svetinje. Molimo se Bogu da urazumi crnogorske vlasti, da ih prizove sebi, jer to što čine nije dobro ni za njih ni za bilo koga živog. Ne može se protiv Istine Božje. Čitav svijet uviđa. Crkva Pravoslavna, Carigrad,  Jerusalim, Antiohija i Aleksandrija, pa čak i rimski Papa, digli su svoj glas protiv odluke crnogorskih vlasti, ali oni, zabludjeli u svojim željama, kao da ne čuju, kao da su slijepi i ne vide šta im trezven svijet govori. Nadamo se da će to uvidjeti dok nije kasno, a mi koji na ovakav način protestvujemo, činimo to na hrišćanski, jevanđeljski način  - da svojim ponašanjem ne izazovemo ni jednu suzu. I da znamo da je pravda Božja na našoj strani", rekao je Irinej, a objavljeno je na sajtu SPC.

Preporučujemo za Vas