Radulović o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti: Nema superiornih vjera i vjerskih zajednica

Radulović je kazao je da je u pripremi Zakona i u njegovoj konačnoj verziji od suštinske važnosti bila saglasnost međunarodne zajednice, prije svega Venecijanske komisije
5940 pregleda 5 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

Najvažnija dimenzija Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja je činjenica da se njime Crna Gora definiše i konstituiše kao slobodno, otvoreno i pluralističko društvo u smislu prava i obaveza vjerskih zajednica i vjernika, ocijenio je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova (MVP) ambasador Vladimir Radulović, saopšteno je iz MVP.

"Pluralističko, u smislu da pored uvažavanja i poštovanja za najvažnije i najveće tradicionalne vjerske zajednice, Zakon otvara prostor i za one koje traju kraće, za one koje su nedavno formirane, kao i za one koje će tek biti formirane. Dakle, prostor vjerskih sloboda, ispovijedanja vjere i iskazivanja vlastitih uvjerenja je neograničen", istakao je Radulović.

On je dodao da "nema superiornih vjera i vjerskih zajednica".

"To je kamen temeljac na kome počiva ovaj zakon, koji se nastavlja na ono što je baština svih građanskih revolucija od Francuske do Američke, a koja se najjezgrovitije može smjestiti u princip – onoliko crkava koliko vjernika. Zakonom se do kraja i konsekventno afirmiše princip moderne sekularne države. To je najvrijedniji domet ovog zakona i ne bi ga trebalo svoditi na samo nekoliko njegovih članova o kojima naravno mogu postojati različita mišljenja", rekao je Radulović.

On je kazao je da je u pripremi Zakona i u njegovoj konačnoj verziji od suštinske važnosti bila saglasnost međunarodne zajednice, prije svega Venecijanske komisije.

"Prostor za njegova osporavanja iz ovog ugla o kojem sam govorio je gotovo nepostojeći, a dijalog se svakako nastavlja sa svima koji su zainteresovani", poručio je Radulović.

Ocijenio je i da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja ima emancipatorski i modernizacijski karakter, dodavši da je njime zamijenjen stari Zakon od 1977. godine iz vremena komunizma i bipolarnog svijeta.

Radulović je kazao i da je priprema za donošenje ovog zakona trajala punih šest godina, te da su bili uključeni gotovo svi društveni akteri - predstavnici svih najvažnijih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i njihovi vjerski lideri, predstavnici parlamenta, Vlade, političkih stranaka, laičke, stručne javnosti i mediji.

"Donošenjem ovog Zakona, Crna Gora je faktički, institucionalno i simbolički iskoračila iz jednog vremena autoritarizma i sloboda u vrijeme demokratije i evropskih vrijednosti", zaključio je Radulović.

Bonus video: