Propisi i kadrovi usporili legalizaciju bespravnih objekata u Tivtu

U Tivtu prihvaćeno samo 36 od ukupno 1.971 zahtjeva za legalizaciju na divlje podignutih objekata, cijeli posao ide vrlo sporo
2638 pregleda 0 komentar(a)
Nove velike zgrade poklopile stare u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Nove velike zgrade poklopile stare u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Od ukupno 1.971 u zakonskom roku podnijetog zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata u Tivtu, do kraja prošle godine prihvaćeno je njih 36, pa je izdato i toliko rješenja o legalizaciji. Po tom osnovu je od investitora tih objekata naplaćeno 93.614 eura naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Ipak, proces legalizacije u Tivtu zastao je, kako se navodi u Izvještaju o stanju uređenja prostora za 2019. koji je usvojen na posljednoj sjednici lokalnog parlamenta, zbog toga što je u međuvremenu Ustavni sud donio odluku kojom se ukida odredba člana 66. stav 3. Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Po nalazu Ustavnog suda, zakonodavac njome nije propisao kriterijume na osnovu kojih će se izvršiti oslobađanje od plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, „čime se omogućava neprihvatljivo područje arbitrarnosti u postupanju nadležnog organa jedinice lokalne samouprave prilikom uređivanja tog pitanja“.

Budući da se i drugi propisi, po kojima se obračunavaju istovjetna umanjenja komunalija i za legalizaciju bespravnih objekata, „naslanjaju“ na od Ustavnog suda ukinutu odredbu Zakona, to se odrazilo na značajno usporavanje procesa njihove naknadne legalizacije i u opštini Tivat. Uz to, kako piše u Izvještaju, problem je i nedovoljna kadrovska popunjenost opštinskog Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, kao i neposjedovanje adekvatnog softvera za vođenje dokumentacione osnove u prostoru, koji bi pomogao u praćenju i sumiranju podataka značajnih za procedure koje slijede (orto foto snimak, lista bespravnih objekata).

Pored 1.971 u zakonskom ruku podnesenog zahtjeva za legalizaciju, Opštini je mimo tog roka stigao još 141 zahtjev investitora i vlasnika divlje građenih ili dograđivanih objekata, a koji sada žele da ih uvedu u zakonske tokove.

Međutm, od ukupno 1.971 blagovremeno predatog zahtjeva, samo njih 43 odsto, odnosno 843 zahtjeva bili su kompletirani sa stanovišta posjedovanja cjelokupne potrebne dokumentacije.

Bez ikakve dokumentacije je predato 648 zahtjeva, a sa potvrdom iz Katastra da je Elaborat izvedenog stanja predat na ovjeru ovom organu, predato je dodatnih 480 zahtjeva.

Prema evidenciji zahtjeva objavljenih na sajtu lokalne uprave, nelegalne objekte na području Opštine pored ostalih, podigli su i bivši gradonačelnik i aktuelni predsjednik lokalnog parlamenta Ivan Novosel (DPS), bivši gradonačelnik i aktuelni visoki funkcioner Ministarstva vanjskih poslova Dragan Kankaraš (DPS) nekolicina visokopozicioniranih službenika lokalne uprave, više odbornika, policijski, komunalni, pa čak i bivši građevinski inspektori, brojni istaknuti biznismeni, ugledni ljekari, umjetnici, sportisti, ali i bliski srodnici bivših čelnika Opštine...

Od ukupno blagovremeno podnijetih zahtjeva za legalizaciju najviše, njih 1.576, odnosi se na ozakonjenje na divlje sagrađenih ili dograđenih stambenih objekata, za legalizaciju stambeno-poslovnih objekata je 69 zahtejva, poslovnih objekata 48, a za pomoćne i druge objekte je podnijeto 278 zahtjeva. Trideset i šest u međuvremenu prihvaćenih zahtjeva za legalizaciju odnose se na 27 stambenih, sedam pomoćnih i po jedan stambeno-poslovni, odnosno poslovni objekat.

Obustavljeno je 12 postupaka, a donijeto je i ukupno 215 rješenja o prekidu postupka legalizacije. Od toga je u 196 slučajeva prekid na snazi do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore kojeg država tek treba da donese, pa se u tim slučajevima najmanje još dvije godine neće znati hoće li ti objekti moći da se uklope u plansku dokumentaciju ili će se morati rušiti.

Do usvajanja planskog dokumenta nižeg ranga od Plana generalne regulacije, prekinuto je 15 postupka za legalizaciju bespravnih objekata u Tivtu, a četiri zahtjeva prekinuta su do momenta rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na tim parcelama i objektima.

Bonus video: