POSLODAVAC JOJ NIJE PRODUŽIO UGOVOR

Trudnica ostala bez posla nekoliko dana prije usvajanja novog Zakona o radu

Vukovićeva u problemu jer je ostala bez posla nekoliko dana prije usvajanja novog Zakona o radu
4498 pregleda 6 komentar(a)
Vukovićeva tvrdi da joj poslodavac nije vratio radnu knjižicu, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Vukovićeva tvrdi da joj poslodavac nije vratio radnu knjižicu, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Svega par dana prije usvajanja novog Zakona o radu u Skupštini, trudnici Jeleni Vuković poslodavac nije produžio ugovor o radu.

Po novom Zakonu, koji je na snagu stupio 7. januara, poslodavci trudnicama kojima ističe ugovor na određeno vrijeme moraju da ga produžavaju do isteka korišćenja prava na roditeljsko odsustvo.

Međutim, poslodavac PZU Nova medicina rada, obavijestio je Vukovićevu krajem godine da je odjavljena sa osiguranja i da joj ugovor nije produžen.

Ona je naglasila da je na trudničkom bila do 28. decembra, a dan kasnije otvorila je porodiljsko odsustvo. Tvrdi da je ugovor o radu istekao još 21. decembra i da se više puta interesovala za svoj status, ali joj je poslodavac tek 30. decembra usmeno saopštio da je odjavljena sa osiguranja.

Kako joj radna knjižica još nije vraćena, Vukovićeva je sada u problemu. Tokom porodiljskog odustva neće primati zaradu, a gubi i rok da se prijavi na Zavod za zapošljavanje i ostvari određenu naknadu.

Po zakonu, država poslodavcima refundira zaradu koju zaposleni prima tokom trudničkog, porodiljskog i roditeljskog odustva.

Iz zdravstvene ustanove “Nova medicina rada” nijesu odgovorili “Vijestima” zašto Vukovićevoj nije produžen ugovor, te zašto joj nije vraćena radna knjižica, s obzirom na to da Zakon o radu propisuje da je poslodavac dužan da zaposlenom vrati uredno popunjenu knjižicu na dan prestanka radnog odnosa, odnosno ugovora o radu.

Vukovićeva je kazala da je kao laboratorijski tehničar u toj ustanovi zaposlena od 2. jula 2018. Istakla je da ima rizičnu trudnoću, sa čim je poslodavac bio upoznat i da je morala da ide na bolovanje.

Ona je naglasila da je krajem godine preživjela ogroman stres i agoniju, kao i da namjerava da tuži bivšeg poslodavca.

Vukovićeva je 30. septembra bila i u Upravi za inspekcijske poslove, gdje joj je navodno rečeno da nemaju osnova da reaguju.

Prema novom Zakonu, poslodavac u Crnoj Gori dužan je da ženi produži ugovor o radu ukoliko joj ističe tokom trudnoće, porodiljskog ili roditeljskog odsustva, dok koristi neko od navedenih prava.

Ženama kojima ugovor o radu ističe tokom trudnoće, poslodavac mora da ga produži do kraja porodiljskog i roditeljskog odsustva, odnosno do prvog rođendana djeteta.

Nova odredba u zakonu predlog je Udruženja roditelji i Unije slobodnih sindikata Crne Gore. Trudnice su, novim propisom, dobile i mogućnost da dobiju jedan slobodan dan tokom mjeseca za prenatalni pregled...

Stari zakon omogućavao je poslodavcima da trudnicama ne produže ugovor o radu, zbog čega su pojedine žene u poodmakloj trudnoći ostajale bez posla i zarade, pa je reagovala i institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Preporučujemo za Vas