Ribari barkama opet ne mogu u kanal

Port Milena na ušću duboka pedalj ili dva, protoka vode gotovo i da nema
4477 pregleda 1 komentar(a)
Čamci ne mogu nazad, Foto: Samir Adrović
Čamci ne mogu nazad, Foto: Samir Adrović

Ulcinjski ribari opet muku muče kako da barkama uđu i izađu iz Port Milene, koja je juče na samom ušću bila duboka pedalj ili dva.

Već skoro mjesec, četiri čamca su i dalje ukotvljena na moru, van prirodnog skloništa od nevremena. Još toliko ribara ne može barkama na more.

“Ne možemo više ni da ih uguramo unutra. Sreća u nesreći je što je lijepo vrijeme pa još ne moramo put Kaceme ili Bojane“, kaže jedan jedan od ribara kome je barka van.

Nije želio da mu se pominje ime da “nam se ne naljute ovi iz ministarstva (poljoprivrede), jer su nam u zadnje dvije godine dva puta izašli u susret“.

Kao mnogo puta do sada, Port Milena zadnjih dana liči na stajaću vodu, budući da protoka skoro i nema.

“Niti se može izaći, niti ući. Vidite i sami, galebovi šetaju ušćem“, kaže ribar.

Prije više od godinu, ministarstvo je obezbijedilo 15.000 eura za čišćenje i produbljivanje ušća.

Ribari kažu da je to ipak kratkoročno rješenje.

“Od januara prošle godine i akcije ministarstva, odnosno Uprave za vode, na ušću su se nataložile ogromne količine pijeska. To opet treba izbagerovati, ali ćemo u dogledno vrijeme imati opet sličnu situaciju“.

Navode da su prije nekoliko dana na ušću bili predstavnici Uprave za vode i obećali pomoć.

“To je procedura, ko zna koliko će trajati, a mi moramo skoro skloniti barke. Gdje god, troškovi će nam višestruko veći“.

Ribari ističu da im Opština do sada nijednom nije pomogla.

“Bili su činovnici da se slikaju dok su bili bageri i to je sve od njih“.

Izmjenama i dopunama državne studije lokacije “Rt Đerane - Port Milena”, koja je nedavno bila na javnoj raspravi, u kanalu je predviđena izgradnja marine sa 50 vezova za ribarske barke.

Nadležni ćute da li je otrovan lani izvađeni mulj

Ministarstvo i direktor Uprave za vode Damir Gutić nijesu odgovrili na pitanje “Vijesti” na kojoj lokaciji je odložen mulj izvađen sa ušća Port Milene početkom prošle godine.

Nijesu odgovorili ni da li je inspekcija prethodno izvršila provjeru taloga i utvrdila da li je otrovan i eventualno opasan po zdravlje ljudi. I ako jeste, da li su poštovani svi standardi prilikom odlaganja.

Prof. dr Sava Petković iz Beograda ranije je “Vijestima” kazao da je izvađeni mulj vjerovatno kontaminiran, te da nestručno rukovanje i odlaganje može imati dalekosežne posljedice po prirodu i dovesti do trovanja ljudi.

Prema saznanjima “Vijesti”, talog je odložen na privatnom imanju u zaleđu Velike plaže, a na zahtjev vlasnika.

Bonus video: