Hodžić traži eko-patrole: Barke i fića dovoljni da se počisti smeće sa ušća Bojane

“Aktivisti bi fotografisali smeće i prijavljivali nadležnim službama. Na Adi Bojani, morali bi uspostaviti saradnju sa tamošnjim udruženjima ribara i Ulcinjskom rivijerom. Barkama ribara lako je doći do drugog ušća, smeće bi počistili radnici Ulcinjske rivijere i naši aktivisti. Vreće sa smećem opet bi barkama vratili na kopno i odložili na za to predviđena mjesta”, kazao je Hodžić “Vijestima”
1 komentar(a)
Obala rijeke Bojane, smeće, Foto: Privatna arhiva
Obala rijeke Bojane, smeće, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.02.2018. 20:17h

Predsjednik NVO “Zeleni korak” Dželal Hodžić kazao je da je lako rješiv problem čišćenja obale oko ušća lijevog rukavca Bojane, ali da za to ne postoji volja ni saglasnost “Morskog dobra”, Opštine i Ulcinjske rivijere.

Ocijenio je da je rješenje u formiranju ekološke patrole koja bi svakodnevno obavljala monitoring obale, od Bojane do Kruča.

“Aktivisti bi fotografisali smeće i prijavljivali nadležnim službama. Na Adi Bojani, morali bi uspostaviti saradnju sa tamošnjim udruženjima ribara i Ulcinjskom rivijerom. Barkama ribara lako je doći do drugog ušća, smeće bi počistili radnici Ulcinjske rivijere i naši aktivisti. Vreće sa smećem opet bi barkama vratili na kopno i odložili na za to predviđena mjesta”, kazao je Hodžić “Vijestima”.

Iz “Morskog dobra” su nedavno odgovorili “Vijestima” da nijesu nadležni za čišćenje smeća. Precizirali su da je to posao opštinskih službi, a iz Komunalne inspekcije saopštili su da je to za njih nemoguća misija.

“Vijesti” su nedavno objavile da je ušće Bojane praktično zatrpane smećem...

Ideju o formiranju ekološke patrole svojevremeno nije prihvatila ranija uprava “Morskog dobra”.

“To su troškovi oko 6.000 eura godišnje, a trebalo bi nam za monitoring i neko auto koje malo troši, može i 'fića'. Obale i priobalje bi sigurno bili čistiji i ne bismo slali onako ružne slike u svijet kao prije nekoliko dana kada je smeće prekrilo kopno kod drugog ušća”, kazao je Hodžić.

On je istakao da je uvjeren da bi do kompromisa moglo doći sa novim direktorom “Morskog dobra”.

“Već nekoliko puta iskazao je spremnost za saradnju. Mora se uključiti i Opština koja od 'Morskog dobra' svake godine prihoduje više od pola miliona eura, ali i Ulcinjska rivijera. Šest hiljada za njih nije puno novca, tim prije što bi se time izbjeglo i prebacivanje odgovornosti jednih na druge i treće i obratno”.

Bonus video: