Još ne znaju šta će umjesto palmi na Pinama

Ozelenjavanje Tivta u punom jeku, ali nema odluke šta će i kada zamijeniti drveće koje je uništio palmin surlaš
3096 pregleda 1 komentar(a)
Dio novih sadnica u Velikom gradskom parku, Foto: Siniša Luković
Dio novih sadnica u Velikom gradskom parku, Foto: Siniša Luković

Na javnim površinama u Tivtu tokom prošle godine zasađeno je ukupno 408 novih sadnica, uglavnom drvenastih vrsta.

Prema podacima Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat, najznačajnije aktivnosti na obnovi biljnog fonda izvršene su u Velikom gradskom parku gdje su lani obavljeni obimniji radovi na nabavci i sadnji ukrasnog drveća i žbunja. Tom prilikom je iz parka uklonjeno oko 30 postojećih stabala loših vitalnih karakteristika, a zasađeno je oko 120 novih sadnica, uglavnom drvenastih vrsta koje su već prisutne u dendroflori parka.

U zoni parka pored OŠ “Drago Milović“ izvršeno je uklanjanje sedam veoma visokih stabala bora, koji su izgubili vitalne i estetske karakteristike, i koji su kao takvi predstavljali rizik za posjetioce parka.

Novo drveće i bilj sađeno je na djelobvima parka na kojima su prethodno uklanjani pojedini primjerci, kao i na djelovima površine na kojima je prorijeđen biljni sklop.

Nabavljene su i zasađene sadnice pinjola, alepskog bora, česmine, judinog drveta, pitosporuma, maginje i drugih vrsta kojima odgovaraju uslovi sredine i koje se po svojim karakteristikama uklapaju u postojeću dendrofloru parka. Izvršena je obnova tabli sa opisom biljnih vrsta, a koje se nalaze raspoređene na različitim lokacijama uz šetne staze.

U saradnji Opštine Tivat i JU “Kakaricka gora“ Podgorica nabavljeno je više od 200 sadnica drveća i žbunja. Uslijedila je akcija pod nazivom ”Da bismo imali drvo - posadi sadnicu prvo”, usmjerena na institucije, mjesne zajednice i skupštine stanara, tokom koje je njima besplatno dodijeljen dio tih sadnica nabavljnih od JU iz Podgorice, dok su ostale sadnice sađene na javnim zelenim površinama u gradu.

Početkom septembra prošle godine u organizaciji Opštine i Jedriličarskog kluba „Delfin“ u Tivtu je organizovano 52. Balkansko prvenstvo u jedrenju, a predstavnici zemalja učesnica tog takmičenja su duž rive u blizini zgrade JK „Delfin“ na Seljanovu, simbolično zasadili deset stabala - četiri rogača i šest tamarisa, koje su nabavljene od strane Opštine. Tim činom je ovaj važan jedriličarski događaj dobio i dodatnu ekološku dimenziju.

Na rivi u Donjoj Lastvi lani je umjesto od surlaša uništenih velikih kanarskih palmi, zasađeno 17 sadnica oleandera raznobojnog cvijeta, i osam sadnica rogača.

surlaš
Surlaš uništio desetak palmi na rivi Pine(Foto: Siniša Luković)

Zajedničkom saradnjom Opštine Tivat i Komunalnog preduzeća izvršena je nabavka i sadnja sadnica ukrasnog drveća i žbunja radi dopunskog ozelenjavanja Trga kulture, rive Pine, parkinga kod Centra za kulturu, parka na Trgu Dara Petkovića i drugih javnih površina, u sklopu čega je zasađeno više od 50 sadnica raznih ukrasnih vrsta. Odabir vrsta je vršen poštujući uslove sredine na konkretnim lokacijama, kao i postojeću koncepciju prostora. Sađene su uglavnom autohtone vrste, koje su otporne i koje nisu pretjerano zahtjevne u pogledu održavanja.

Uprkos svim ovim naporima, Opština Tivat lani nije uspjela da definiše sa čime će i kada zamijeniti od crvenog palminog surlaša, desetak u međuvremenu uništenih reprezentativnih velikih stabala kanarskih palmi koje su rasle na najudarnijoj gradskoj zelenoj površini na rivi Pine.

Posebna komisija koja je formirana sa ciljem donošenja adekvatnog rješenja, predložila je da se umjesto palmi, na Pinima sade ili borovi pinije, ili masline, odnosno oleandri, česmin ili japanska kalina, ali konkretna odluka još nije donesena.

Razlog za to što nije završen izbor između pet vrsta drveća koja su ušla u najuži krug, je to što se nove biljke ovdje ne mogu saditi bez eksplicitne dozvole autora projekta pejzažnog uređenja Pina koje je realizovana prije par godina u saradnji Opštine i Morskog dobra, jer je je glavno obilježje tog projekta bilo upravo zadržavanje velikih kanarskih palmi na gradskoj rivi.

Bonus video: