Mještani u strahu od ničijeg gradilišta

U naselju kod Vezirovog mosta u Podgorici prije nekoliko godina iskopani temelji za zgradu, ali parcela nije propisno ograđena, niti je poznato ko je investitor. Inspekcije ne čuju apel građana
3089 pregleda 0 komentar(a)
Na gradilištu nikad nije postavljena tabla sa podacima o investitoru, Foto: Borko Ždero
Na gradilištu nikad nije postavljena tabla sa podacima o investitoru, Foto: Borko Ždero

Gradilište nepoznatog investitora nedaleko od Vezirovog mosta u Podgorici godinama nije propisno ograđeno, a zbog obrušavanja zemlje, vlasnici okolnih kuća i imanja kažu da strahuju - da bi mogli biti ugroženi njihovi domovi.

U naselju kod Vezirovog mosta, prema svjedočenju mještana, temelji za zgradu iskopani su prije nekoliko godina. Nakon par dana posla, kako su ispričali, više se niko nije pojavljivao, niti je na gradilištu ikad postavljena tabla sa podacima o investitoru.

Iz Glavnog grada nisu odgovarali na pitanja redakcije na temu. Mještani tog naselja apelovali su na nadležne da ograde veliku rupu pored njihovih kuća i spriječe dalje obrušavanje zemlje, koje bi moglo ugroziti njihove domove.

Jedna od njih, Radmila Brnović, koja živi u neposrednoj blizini gradilišta, kazala je “Vijestima” da je njena kuća već ugrožena, da se zemlja obrušava u rupu, koja je iskopana prije nekoliko godina zbog izgradnje zgrade.

“Kada su kopali temelje oštetili su i korijen bora na mom imanju, koji je star nekoliko decenija. Bor se nakrivio, može da padne, rupa nije ograđena i opasnost je velika po ukućane, naročito za djecu, koja se igraju u dvorištu”, kazala je Brnovićeva.

Ona je ispričala da su radnici temelje za zgradu iskopali prije nekoliko godina, da su radovi trajalo nekoliko dana, ali da se radnici nakon toga više nisu pojavljivali.

“Gradilište je ograđeno samo sa zapadne strane, odnosno do ulice. Vidite koliko je smeća u rupi, zemlja se obrušava”, kazala je Brnović “Vijestima”.

Kako je ispričala, obraćala se Komunalnoj i Građevinskoj inspekciji, ali su, prema njenim riječima, na teren, prije nekoliko godina, jedino izašli nadležni podgoričkog “Zelenila”. Njihova stručna ekipa, dodala je ona, utvrdila je da je korijen bora oštećen.

“Visoki opštinski funkcineri su mi kazali da će da pronađu investitora i da ga kazne. Međutim, ja od toga nemam ništa. Tražim da se gradilište ogradi da bi bilo bezbjedno. Investitor neka radi šta god hoće. Sa sjeverne strane potkopali su mi imanje, zemlja se toliko obrušila da je na pojedim mjestima rupa zašla u moju imovinu”, rekla je Brnovićeva.

Kako je kazala, tabla sa podacima o investitoru nije nikada postavljena.

Iz Glavnog grada “Vijestima” nijesu odgovorili da li su upoznati sa problemom i da li će učiniti nešto da se imovina građana zaštiti od daljeg obrušavanja.

Kako se uvjerio i novinar “Vijesti”, u rupi se može vidjeti razni otpad - flaše, kese, stolice, a sa sjeverne strane imanja Brnovića, rupa se na pojedinim mjestima proširila do trotoara i zelenog pojasa.

“Ovo je i pravo ruglo, na pragu od kuće. Dešava se da bace smeće od ulice, samo ga prebace preko ograde. Jednom je sin bio primoran da se spusti u rupu, kako bi makao uginulu mačku, jer se širio nesnosan smrad. Sa ove sjeverne strane imala sam prelijep zeleni pojas, ali dosta se toga osušilo, kako su mi potkopali imanje”, kazala je Brnović “Vijestima”.

Bonus video: