Bar: Počinje popravka oštećenog dijela magistrale

Iz preduzeća „Rašketić DOO“ navode da će klizište biti “adekvatno sanirano” prema projektu za rekonstrukciju puta prof. dr Zvonka Tomanovića, a dinamika radova zavisiće od vremenskih uslova
128 pregleda 1 komentar(a)
Zeleni pojas magistrala, Foto: Radomir Petrić
Zeleni pojas magistrala, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.02.2018. 18:50h

Preduzeće “Rašketić DOO” počelo je danas pripremne radove za opravku klizišta u Zelenom pojasu koje od 13. januara zbog oštećenja kolovoza usporava saobraćaj na 50 metara dugoj dionici magistralnog puta Bar-Sutomore. Radovi obuhvataju izgradnju potpornog zida i sanaciju oštećene putne dionice.

Ovo klizište je aktivirano u noćnim satima12. januara tik ispod magistrale, a iznad gradilišta hotela na katastarskoj parceli br. 3464/3 KO Novi Bar čiji je investitor “Sky Development DOO” Nikšić , a izvođač radova “Rašketić DOO” Bar. Od tada do danas, ovom dionicom vozila saobraćaju naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Iz preduzeća „Rašketić DOO“ navode da će klizište biti “adekvatno sanirano” prema projektu za rekonstrukciju puta prof. dr Zvonka Tomanovića, a dinamika radova zavisiće od vremenskih uslova.

Čim je obaviješten o klizištu, glavni inspektor za državne puteve Ministarstva saobraćaja i pomorstva Ednan Abdić izdao je rješenje kojim je naložio investitoru i izvođaču radova da odmah obustave sve radove na iskopu temeljne konstrukcije planiranog hotela “jer bi njihov nastavak mogao ugroziti stabilnost trupa puta”.

U tom rješenju je pored ostalog pisalo da treba hitno privremeno sanirati i obezbjediti trup puta od daljeg zarušavanja zasipanjem kosine zasjeka do kolovoza kamenim i drobinskim materijalom “i formiranjem stabilne škarpe koja će spriječiti dalje osipanje trupa puta”, a za ove i ostale neophodne radove potrebna je saglasnost Direkcije za saobraćaj.

Vršilac dužnosti načelnika barske Komunalne policije Stevo Pejović uputio je Abdiću 23. februara obavještenje o stanju na licu mjesta, u kojem se navodi da su službenici Opštine Bar tokom kontrole stanja kolovoza na tom mjestu konstatovali da je na jednoj kolovoznoj traci, “bliže sredini magistrale”, došlo do pucanja asfaltnog kolovoza, “gdje su nastale pukotine kolovoza uz slijeganje istog, širine cca 10 cm i dužine cca 20 m”.

"Da bi se spriječilo totalno obrušavanje kolovoza magistrale na tom mjestu, obavještavate se da je sa Vaše strane potrebno hitno reagovanje - postupanje, preduzimanje mjera u cilju sprečavanja obrušavanja magistrale, a time i blokade saobraćaja između Bara- Sutomora, koji je trenutno odvija uz naizmjenično propuštanje, vozila jednom kolovoznom trakom”, naveo je Pejović u ovom dopisu, sa čijim je sadržajem juče upoznao odbornike SO Bar.

Tom prilikom, poslije istupa odbornika DF Bogića Belog Mitrovića koji je ukazao da nevrijeme prijeti da na ovoj dionici prekine saobraćaj između Bara i Sutomora, predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić saopštio je da ga je Abdić obavijestio da je naložio investitoru i izvođaču radova koji su doveli do klizišta da„ u utorak počnu sanaciju puta“.

Bonus video: