Barska nadbiskupija realizuje projekat za očuvanje okoline

Nadbiskup barski Rrok Đonlješaj je ukazao na važnost enciklike “Laudato si`”, jer je “očuvanje planete moralni i etički imperativ i za vjernike i za one koji ne vjeruju, koji mora biti ispred političkih i privrednih interesa”, saopšteno je iz Barske nadbiskupije
613 pregleda 0 komentar(a)
Flajer, Foto: Nadbiskupija barska
Flajer, Foto: Nadbiskupija barska

Caritas Crne Gore je započeo realizaciju projekta “Laudato si`- Sačuvajmo okolinu!”, koji će se realizovati do kraja godine, a prvi promoter bio je Nadbiskup barski Rok Đonlješaj, saopšteno je iz Barske nadbiskupije.

"Glavni cilj je ukazivanje na važnost enciklike pape Franja “Laudato si`” i poticanje svih osoba na učestvovanje u aktivnostima koje su fokusirane na očuvanje okoline, čime se želi promovisati “neraskidiva veza između Boga, čovjeka i svijeta, kao i poštovanje ljudskog dostojanstva svake osobe”. Papa Franjo u enciklici “Laudato si`” poziva na “ekološko obraćanje” i “novi stil života”, pri čemu je januar posvećen poštovanju neradne nedjelje, februar štednji energije za grijanje domaćinstava, mart izbjegavanju bacanja hrane, april štednji vode, maj štednji električne energije, a jun izbjegavanju upotrebe plastike. S obzirom da je januar posvećen poštovanju neradne nedjelje, svi su bili pozvani da posjete starije, nemoćne, bolesne ili usamljene ljude u okolini", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, "povodom početka projekta, predsjednik Caritasa Crne Gore, Rok Đonlješaj, Barski nadbiskup i Apostolski administrator Kotorske biskupije, kazao je kako smo “svjedoci globalnih katastrofalnih klimatskih promjena, o čemu je bilo govora i u alarmantnom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije pred skupštinom UN u New Yorku prije nekoliko mjeseci." On je ukazao na važnost enciklike “Laudato si`”, jer je “očuvanje planete moralni i etički imperativ i za vjernike i za one koji ne vjeruju, koji mora biti ispred političkih i privrednih interesa”, saopšteno je iz Barske nadbiskupije.

“Smisao ekologije je da zaštitimo svoju okolinu od onečišćenja, ali još više da se trudimo uspostaviti solidarne i ispravne odnose između čovjeka i prirode. Pozvani smo zato da razvijamo ekologiju uma i srca koja rađa harmoniju s cijelim svijetom. Tako ćemo razvijati osjećaj bratstva sa svim stvorenjima. Stojimo pred ekološkim obraćenjem, a Enciklika nas u tome potiče, te ohrabruje sve koji se s pravom brinu o planeti”, istakao je nadbiskup Đonlješaj, navodi se u saopštenju.

"On je spomenuo da je Caritas Crne Gore, na čelu sa direktorom Markom Đelovićem, pokrenuo nekoliko projekata, poput “Zelenih ostrva” i “Earth”, “kojim se motivišu mladi za sektor eko i agro turizma prema principima inkluzivnog i održivog rasta i socijalne uključenosti, zatim projekt kućne njege, radne i socijalne integracije osoba s invaliditetom, promocije volonterizma i mnoge druge”, navodi se u saopštenju.

“U Barskoj nadbiskupiji i Kotorskoj biskupiji brojne osobe su posvećene dobrobiti drugih: sveštenici, časne sestre i volonteri koji obilaze potrebne u bolnicama, staračkim domovima i usamljene. Vjerujem da će svi naći vremena da se posvete i ovom projektu. Sve aktivnosti usmjerene su na to da se međusobno potaknemo na promjenu ponašanja u međuljudskim odnosima, ali i na promjenu našeg odnosa s Isusom Kristom“, kazao je nadbiskup Đonlješajaj, koji je aktivnim učešćem i ličnim primjerom dao podršku ovom projektu, zaključeno je u saopštenju Barske nadbiskupije.

Bonus video: