Simonović: Ne postoje spoljni uticaji na sudske postupke

Ona je reagovala na tvrdnje koje su ranije na konferenciji za novinare iznijeli predstavnici nevladinog udruženja “Voz neprebola”, u cilju, kako je navela, zaštite sudstva i sudija, čiji su integritet, profesionalnost i ugled tom prilikom ozbiljno narušeni
1708 pregleda 4 komentar(a)
Pravo na zaštitu pred sudom imaju i kolege: Simonović, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Pravo na zaštitu pred sudom imaju i kolege: Simonović, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Sudski postupci se isključivo sprovode u sudnici, lišeni bilo kakvih spoljnih uticaja, naročito kada se radi o krivičnim djelima sa tragičnim ishodom, kao što je bila željeznička nesreća na Bioču, poručila je predsjednica Udruženje sudija Crne Gore, Hasnija Simonović.

Ona je reagovala na tvrdnje koje su ranije na konferenciji za novinare iznijeli predstavnici nevladinog udruženja “Voz neprebola”, u cilju, kako je navela, zaštite sudstva i sudija, čiji su integritet, profesionalnost i ugled tom prilikom ozbiljno narušeni.

Simonović je podsjetila da je predsjednik udruženja, Goran Vojinović, iznio stav da su na sudski postupak koji je vođen povodom te nesreće uticali mnogi predstavnici institucija, i da se postupak „nije odvijao u sudnici, već u kabinetima predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i postupajućih sudija“

„Ovakve tvrdnje su apsolutno neutemeljene i štetne, jer se sudski postupci isključivo sprovode u sudnici, lišeni bilo kakvih spoljnih uticaja, naročito kada se radi o krivičnim djelima sa tragičnim ishodom ovog obima“, naglasila je Simonović.

Prema njenim riječima, Vojinović je iznio „tešku i pogrešnu kvalifikaciju nazivajući tu željezničku nesreću ubistvom, a koja je shodno zakonu kvalifikovana kao teško djelo protiv bezbjednosti u saobraćaju“.

„Namjerno ili ne, ovim se nesuvislo insinura da su nadležne institucije, među kojima i sudovi, imale namjeru da umanje značaj i tragični ishod nesreće. Takvo postupanje nije niti može biti svojstveno bilo kojem crnogorskom sudiji, kako sa profesionalnih i etičkih pozicija, tako i iz ličnih i moralnih osjećaja“, kazala je Simonović.

Kako je navela, netačni su i navodi koji se odnose na postupanje suda i navodnom “prebacanju” sudija, u konkretnom slučaju sudije Radula Kojovića.

Simonović je pojasnila da je, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, sud vezan optužnim aktom nadležnog državnog tužioca u pogledu opisa inkriminisanog djela i lica koje je okrivljeno za izvršenje određenog krivičnog djela.

Stoga su, naglasila je ona, krajnje netačne tvrdnje da su nadležni sudovi ili postupajuće sudije imale ikakve veze sa označavanjem lica koja su imala svojstva osumnjičenih, okrivljenih ili optuženih, niti opisa krivičnog djela, već je to u isključivoj nadležnosti državnog tužilastva.

„Odlukom Sudskog savjeta, sve sudije Vrhovnog suda su bile upućene na ispomoć višim sudovima u Podgorici i Bijelom Polju, što se desilo prije donošenja odluke po žalbi protiv prvostepene presude u konkretnom postupku“, kazala je Simonović

U tom postupku je, pojasnila je ona, sudija izvjestilac bio drugi sudija, dok je Kojović, kao predsjednik krivičnog odjeljenja, imao svojstvo predsjednika drugostepenog krivičnog vijeća.

Prema riječima Simonović, ostaje nejasno zašto, nakon 14 godina od nesreće na Bioču, udruženje koje čuva sjećanje na žrtve tog tragičnog događaja na ovaj način napada sudsku vlast i njene nosioce, nanoseći time štetu kako pravosudnom sistemu, tako i onima koji su direktno pogođeni tom tragedijom.

„Poštujući zakon i pravila postupka, i sa ništa manjim poštovanjem prema žrtvama i bolu koji je zadesio njihove porodice, nijedan crnogorski sudija ne bi pristao na kalkulacije ili popustio pod pritiskom kada bi se našao u poziciji da odlučuje u jednom ovako teškom i komplikovanom predmetu“, tvrdi Simonović.

Zato se, dodala je ona, svaka tvrdnja, spekulacija ili insinuacija da su sud i sudije tom prilikom postupale mimo zakona, etike i morala, mogu smatrati zlonamjernim.

Bonus video: