“Istine za nas nema ni poslije 14 godina”

Iz nevladinog udruženja “Voz neprebola” optužili su nadležne da ne žele da obnove proces u slučaju željezničke nesreće i da pred lice pravde izvedu sve odgovorne za tu tragediju
4220 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

U Bijelom Polju danas je, polaganjem vijenaca na spomen obilježje u gradskom parku, obilježena četrnaesta godišnjica od tragedije na Bioču.

Iz nevladinog udruženja “Voz neprebola” optužili su nadležne da ne žele da obnove proces u slučaju željezničke nesreće i da pred lice pravde izvedu sve odgovorne za tu tragediju.

Članovi rodbine juče nisu imali snage ni da govore o ovoj tragediji. Majka stradale 29 godišnje Sandre Mitrović iz Danilovgrada, MIlka Mitrović kaže 14 godina uzaludno traže pravdu.

“Gdje god da smo se obraćali nismo našli razumijevanje, osim nekih pojedinaca ali opet to je zanemarljivo u odnosu na ostale. I ja o ovome ne mogu da pričam jer, upravo istrošena sam, nemam snage, jedva dođem”,priča Milka.

Bijelo Polje
Bijelo Polje(Foto: Jadranka Ćetković)

U nesreći koja se dogodila 23. januara 2006. poginulo je 47 putnika, a povrijeđeno više od dvije stotine. Zbog nesreće je osuđen jedino mašinovođa Slobodan Drobnjak na šest godina, a 11 zaposlenih u Željeznici je oslobođeno odgovornosti.

Vesko Vlahović iz NVU Voz neprebola zahvalio se Bjelopoljcima i lokalnoj samoupravi na nesebičnoj podršci.

“ Ovaj spomenik je rezultat vašeg osjećaja za muku u nevolju koja je 23. januara Crnu Goru u crno zavila. Kada je muka i nevolja tu su prijatelji, pa onda i najveće muke nekako lakše padnu. Izreka koja kaže “ne čini mjesto čovjeka”, već čovjek čini mjesto, ovdje se potvrđuje kroz vrijeme koje je ovdje bilo. Ljudi koji su izgubili najbliže, oni su u bolu, a oni koji su preživjeli, oni su u košmaru. Pokušavamo da dođemo do istine ali očekivali smo i tražili smo i toplu riječ, ili bar dio obećanja koje su u ime zvanične Crne Gore dali ljudi, kada su naglasili da je ovo tragedija cijele Crne Gore””, kazao je Vlahović, dodajući da oni samo žele istinu i pravdu.

On je naglasio da oni samo žele pravdu a ne da nekom dijele lekcije.

“Već da se ona iz najnovije crnogorske istorije iz 2006 ne ponovi, da se ne bi ponovo istrzala djeca iz naručja majki, i stradala crnogorska mladost u nekim vozovima I ne vozovima, u bolima i neprebolima”, kazao je Vlahović. Rodbina stradalih i brojni predstavnici Opštine obišli su danas i spomen obilježje bugarskih đacima, a sjutra će zajedno posjetiti spomen obilježje na Bioču.

Predsjednik NVU Goran Vojinović je kazao juče, na konferenciji te NVO u Podgorici, da su ogorčeni zato što su iz Tužilaštva dobili odgovor da "nemaju interes da pokrenu ponovo postupak".

On je rekao da ne traže da se "nekome skida glava", ali traže da se razmotre "svi relevantni dokazi i utvrde svi propusti, kojih je bilo mnogo".

"Svi nas korektno prime, svi nas razumiju, ali niko neće da pokrene ponovo postupak. Tražimo da se uzmu u obzir relevantne činjenice i da se postupak vodi u zakonskom roku", kazao je Vojinović.

On je naglasio da traže podatak gdje je završila humanitarna pomoć namijenjena porodicama stradalih, navodeći da je to službena tajna.

Bonus video: