rok za isplatu novca dakićevcima je 26. januar

Martinović: Blizu smo gaženja pravnog poretka od strane Vlade Crne Gore

Kako dodaje u saopštenju "sumnju da je, nažalost, mogući scenario ignorisanja predmetnih Odluka Ustavnog suda od strane Vlade, podstiče činjenica da upravo ta Vlada , gotovo 15 godina ignoriše da oko 1800 bivsih radnika Radoja Dakića ne mogu da naplate svoje potraživanja koja su im dosuđena pravosnažnih i izvršnim presudama nadležnih sudova u Crnoj Gori"
2607 pregleda 1 komentar(a)
Martinović, Foto: Demokrate
Martinović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 22.01.2020. 14:22h

Demokratska Crna Gora upozorava Vladu Crne Gore, da je krajnji rok u kojem je dužna da postupi po Odlukama Ustavnog  suda Crne Gore u odnosu na bivše radnike Radoja Dakića 26 januar ove godine, saopšteno je iz te partije. 

"Podsjećamo da je navedenim Odlukama Ustavni sud naložio Vladi Crne Gore- Ministarstvu finansija da podnosiocima ustavne žalbe - stečajnim povjeriocima AD Radoje Dakić u stečaju, isplati naknadu u neoporezivom isnosu od po 2000 eura na ime pravičnog zadovoljenja zbog povrede prava iz člana 32 Ustava Crne Gore i člana 6 stav 1 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ( pravo na suđenje u razumnom roku), u roku od 6 mjeseci od dana objavljivanja svake odluke u Službenom listu Crne Gore", navodi se u saopštenju Vladimira Martinovića, potpredjednika  Demokrata. 

Kako objašnjava u saopštenju, "taj šestomjesečni rok u kojem je Vlada dužna da bivšim dakićevcima- podnosiocima ustavne žalbe isplati iznos od po 2000 eura, ponavljamo, ističe 26 januara ove godine".

"Potrebu da se i mi oglasimo ovakvim upozorenjem Vladi Crne Gore, nalazimo u činjenici da rok za izvršavanje odluka Ustavnog suda istice za nekoliko dana a do ovog trenutka, javnost nije bila u prilici da dobije bilo kakvu informaciju o tome da li su u Vladi i Ministarstvu finansija preduzete neophodne aktivnosti na blagovremenom izvršenu predmetnih odluka Ustvanog suda", navodi se u saopštenju. 

Martinović podsjeća da je  "članom 151 stav 3 Ustava Crne Gore propisano da je odluka Ustavnog suda obavezna i izvršna. Takođe  je, istim članom u njegovom četvrtom stavu, propisano da izrvršenje Odlike Ustavnog suda, kada je to potrebno, obezbjeđuje Vlada. U konkretnom slučaju Vlada je neposredni obveznik izvršenja Odluka Ustavnog suda pa bi bilo više nego skandalozno ako se desi da  ignoriše ovu svoju obavezu", navodi se u saopštenju Deamokrata.

Kako dodaje u saopštenju "sumnju da je, nažalost, mogući scenario ignorisanja predmetnih Odluka Ustavnog suda od strane Vlade, podstiče činjenica da upravo ta Vlada , gotovo 15 godina ignoriše  da oko 1800 bivsih radnika Radoja Dakića ne mogu da naplate svoje potraživanja koja su im dosuđena pravosnažnih i izvršnim presudama nadležnih sudova u Crnoj Gori". 

"Ako se desi da Vlada Crne Gore ne postupi po Odlukama Ustavnog suda Crne Gore u ostavljenom roku koji istice 26 januara ove godine, to će predstavljati svojevrsni krah pravnog poretka Crne Gore, a sva odgovornost za to biće na Vladi Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Martinovića. 

Preporučujemo za Vas