Nikšićki ekolozi podijelili „suve i mokre kante“

„Suva kanta služi za zajedničko odvajanje primarno selektovanih materijala kao što su papir, karton, plastika, staklo, guma, metal, tekstil, a mokra kanta za odvajanje ostalog otpada koji je po svom sastavu uglavnom mokar zbog prisustva ostataka od hrane, materijala organskog porekla, baštenskog otpada, proizvoda za higijenu“, saopštili su iz DMEN-a
725 pregleda 0 komentar(a)
Kante, Foto: Svetlana Mandić
Kante, Foto: Svetlana Mandić

Podjelom tzv. mokrih i suvih kanti Nikšićkom pozorištu, Studentskom domu „Braća Vučinić“, Komunalnoj policiji, Narodnoj biblioteci „Njegoš“ i Opštini Nikšić, Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) započelo je pilot-projekat koji se odnosi na obavljanje primarne selekcije, tj. razdvajanje otpada u dvije kante.

„Suva kanta služi za zajedničko odvajanje primarno selektovanih materijala kao što su papir, karton, plastika, staklo, guma, metal, tekstil, a mokra kanta za odvajanje ostalog otpada koji je po svom sastavu uglavnom mokar zbog prisustva ostataka od hrane, materijala organskog porekla, baštenskog otpada, proizvoda za higijenu“, saopštili su iz DMEN-a.

Naljepnicama na kantama je naznačeno gdje se i koja vrsta otpada odlaže.

„Prema novom državnom planu upravljanja otpadom koncept ‘mokra i suva kanta’ treba da zamijeni princip primarne selekcije u više kanta - za PET ambalažu, staklo, papir, metal i ostali otpad, koji se u prethodnom periodu pokazao neefikasnim, prvenstveno zbog toga što je miješani otpad završavao u svakoj od navedenih kanta. Očekujemo da će mokra i suva kanta biti uvod u održivo upravljanje otpadom i početak stvarnog suočavanja sa ovim problemom“, poručili su iz DMEN-a.

Da bi sistem bio zaokružen ekolozi ističu da je potrebno imati Reciklažni centar u koji bi se odvozio otpad iz suve kante i zatim reciklirao, dok bi otpad iz mokre frakcije odlazio na deponiju ili kompostanu, ali u, očekivano, znatno manjim količinama.

„Do Reciklažnog centra je put koji moraju proći građani, podižući svijest i razvijajući ekološku kulturu prevashodno kroz adekvatno odlaganje otpada i brigu o svojoj životnoj sredini“, ističu ekolozi.

Akcija je realizovana kroz projekat „Upoznajmo otpad bolje“ koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

Bonus video: