OEBS će podržavati razvoj profesionalnih i slobodnih medija

Misija će, kako je navela, nastaviti da podržava razvoj slobodnih, pluralističkih, nezavisnih i profesionalnih medija koji odgovorno doprinose socijalnoj koheziji i demokratskim odnosima u društvu
440 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novinari imaju važnu ulogu u demokratskom društvu, kazala je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mariz Davije i poručila da će ta organizacija nastaviti da podržava razvoj slobodnih i profesionalnih medija koji doprinose socijalnoj koheziji u društvu.

Misija OEBS je čestitala 23. januar - Dan novinara Crne Gore novinarskoj i medijskoj zajednici u državi.

„Danas se obilježava 150 godina od objavljivanja prvog nedjeljnog lista na Cetinju, a tradicija novinarstva u Crnoj Gori seže duboko u prošlost. Sada, 150 godina kasnije, žene i muškarci, mladi i stari, širom Crne Gore rade u novinarstvu, jednom od kamena temeljaca demokratije“, kazala je Davije.

Prema njenim riječima, uloga koju novinari imaju u bilo kojem demokratskom društvu je neophodna.

„Unaprjeđenje kapaciteta medija i obezbjeđivanje pogodnog medijskog okruženja u samom srcu Programa za medije u Misiji. Misija je, takođe, pružila podršku novinarima u reviziji Etički kodeksa 2016. godine“, rekla je Davije.

Misija će, kako je navela, nastaviti da podržava razvoj slobodnih, pluralističkih, nezavisnih i profesionalnih medija koji odgovorno doprinose socijalnoj koheziji i demokratskim odnosima u društvu.

„Nastavljamo da sarađujemo sa novinarima i medijskim partnerima i dajemo podršku njihovoj konstruktivnoj i pozitivnoj ulozi u Crnoj Gori, kao četvrtom stubu demokratije“, zaključila je Davije.

Bonus video: